Ko su sve odgajatelji naše djece ?

O vjernici, čuvajte sebe i porodice svoje od Vatre čije gorivo bit će ljudi i kamenje…” (Et-Tahrim, 6.)

Ovim Allah dž.š. opominje ljude da sačuvaju sebe i svoje porodice.
Hazreti Alija r.a., govoreći kako sačuvati svoju porodicu i svoju djecu od vatre, kaže: ‘Naučite ih i lijepo ih odgojite!’

Hasan Basri kaže: ‘Naredite im, da Bogu pokorni budu i naučite ih šta je dobro!’  Prema tome, svako će pred Bogom odgovoran biti, ukoliko bi zapustio odgoj i obrazovanje svoje djece.

Da bismo mogli sačuvati sebe i svoje porodice, morali bismo znati da naše dijete, osim nas, ima i mnogo drugih odgajatelja?

Dijete odgajaju majka i otac, braća i sestre, dedo i nana, prijatelji, komšije, poznanici i nepoznati. Dijete živi u roditeljskom domu, u avliji, na ulici, u gradu ili selu, radi u dječijoj organizaciji, igra se na igralištu, ide na izlet,… Čita knjige i novine, gleda filmove, sluša radio , i sl. Sve su to odgajatelji naše djece. Svaki od njih ostavlja ponešto u svijesti našeg djeteta. Dijete se odgaja svuda i na svakom mjestu, jednom riječju, djecu odgaja društvo.

Već u roditeljskom domu naići ćemo na razlike u odgoju, jer ponekad otac želi jedno, majka drugo, nana i dedo treće. Djeca poprimaju osobine druge djece, s kojom se druže.  Ima i neodgovornih pojedinaca koji štetno djeluju na odgoj. Ponekad neka loša knjiga ili loš film ostavlja štetnih tragova  u dječijem svijetu. Prirodno je da od tih mnogih odgajatelja dijete primi nekad više, a nekad manje raznih dobrih i loših osobina. Zato se ponekad naša nastojanja pretvaraju u ”Zidanje Skadra” – jedan gradi, drugi razgrađuje, jedni usađuju u dijete dobro, a drugi to dobro suzbijaju i usađuju loše.

Istina je da na dijete ne utiče samo primjer u roditeljskoj kući. Ono uči i u kontaktu s drugom djecom, s ljudima, njega odgaja i društvo. Ali dojmovi koje prima u roditeljskoj kući su veoma snažni i presudni za čitav život. Posebno su jaki utjecaji što ih dijete primi od svoje majke. Zato majka mora nastojati da svojim riječima i djelom daje najljepši primjer svom djetetu.  Zato svaki čovjek mora paziti ko će biti majka njegovoj djeci.

Autor: mr.Ismail Haverić

Izvor i obrada: pravisavjeti.info