Ko se boji ispitivanja porijekla imovine zvaničnika u institucijama BiH

“Kad nemaš šta, onda formiraj komisiju. Mi smo predali naše imovinske kartone, ko će to pregledati, to je na strani suda i tužilaštva, koga li već. Interresorna radna skupina nema šta da radi”, poručila je Džambas.
Burnu raspravu u Domu naroda izazvao je prijedlog zaključka o formiranju Interresorne radne grupe za izradu Zakona o ispitivanju porijekla imovine zvaničnika u institucijama BiH.

 

Ovom su se usprotivili prvenstveno delegati Kluba hrvatskog naroda, od kojih su četiri (HDZ,HSS) bili protiv, a jedan za(HDZ1990).Protiv su bili i delegati SNSD i DNS-a.

 

Zaključak su podržali svi delegati Kluba bošnjačkog naroda (SBB,SDA,DF),te delegati SDS-a.

 

U raspravi o ovom zaključku, delegati Mario Karamatić (HSS)i Zdenka Džambas (HDZ) istakli su da smatraju da je formiranje ove grupe nepotrebno, jer, kako su kazali u BiH postoji dovoljan broj policijskih i drugih agencija,.

 

Delegat Hrvatske seljačke stranke BiH Marko Karamatić kazao je da Bosnu i Hercegovinu treba promijeniti iz temelja uz konstataciju da nešto debelo u BiH nije u redu.

”Neću ja ponuditi odgovore, ja bih postavio par pitanja nama svima ovdje. Imamo SIPA-u, MUP-ove, Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. To je vojska, ne vidim smisla da formiramo još jedno povjerenstvo uz toliko insititucija u ovoj zemlji. Ovo nije nešto dobro. Nešto debelo nije u redu u ovoj zemlji. Onda institucije ne rade svoj posao. Represivni aprat treba početi raditi svoj posao. Znate li koliko imamo policijskih agencija? Nitko u ovoj dvorani ih ne zna nabrojati. Imamo najobilniji represivni aparat barem po nazivu. Agencija za forenzička ispitivanja i sve može raditi osim onog što im stoji u nazivu’‘, kazao je Karamatić.

”Ljudi, moji, pravimo šprdnju od ove države, da izvinete”, poručio je on na kraju izlaganja.

Zdenka Džambas iz HDZ-a i Kluba hrvatskog naroda, citirajući svog kolegu i delegata iz Kluba srpskog naroda Ognjena Tadića, je kazala da je formiranje Interresorne radne grupe za izradu Zakona o ispitivanju porijekla imovine zvaničnika u institucijama BiH “bezveze”.

“To je bezveze. Imali smo Interresornu radnu skupinu za Izborni zakon za koju ja nisam čula da se ikada sastala, nikad nema kvoruma. Pretpostavljam da će isto tako završiti i ova skupina. Kad nemaš šta, onda formiraj komisiju. Mi smo predali naše imovinske kartone, ko će to pregledati, to je na strani suda i tužilaštva, koga li već. Interresorna radna skupina nema šta da radi”, poručila je Džambas.

Ognjen Tadić se javio kako bi ispravio Džambas.

“Nije sporno tumačiti, parafrazirati. Ali, kad je autor tu prisutan, uvijek je najbolje citirati. Ja nisam rekao da je ovo bezveze”, poručio je Tadić.

Dragutin Rodić iz Kluba srpskog naroda kazao je da ne želi upasti u zamku citiranja i parafraziranja.

“Ja ću onda reći svoj stav. Lično mislim da je ovo potaknuto u dnevno-političke svrhe. Ja sam protiv formiranja Interresorne radne grupe za izradu Zakona o ispitivanju porijekla imovine zvaničnika u institucijama BiH. To treba predložiti Vijeće ministara”, kazao je Rodić.

Uslijedilo je glasanje o zaključku te je od 15 delegata osam bilo “za”, sedam protiv čime je zaključak usvojen.