Image default
Arhiva

Ko je zapravo dr. hafiz Muhammed Mursi?

Predsjednik Muhammed Mursi je prvi legitimni  egipatski predsjednik koji je ujedno i prvi osuđen na smrt.

Ukratko o Muhammedu Mursiju:

 • Jedna od manje poznatih činjenica o predsjedniku Mursiju je da je on hafiz Kur’ana.
  Poslanik, s.a.v.s., je kazao: “Najbolji među vama su oni koji nauče Kur’an i druge poučavaju njemu”. (Buharija)
 • On je prvi egipatski predsjednik izabran direktnom voljom građana na prvim slobodnim izborima u Egiptu.
 • Prvi egipatski predsjednik koji je pripadao pokretu Muslimanske braće. Prije izbora za predsjednika obnašao je funkciju predsjednika Partije slobode i pravde, političkog krila ovog najvećeg savremenog islamskog pokreta. Bio je i član najvećeg organa pokreta Savjetodavnog vijeća.
 • Prvi egipatski predsjednik sa visokim akademskim obrazovanjem. Doktor je nauka.
 • Prvi je egipatski predsjednik kojeg je svrgla vojska u koordinaciji sa nekim političkim organizacijama i vjerskim liderima al-Azhara i koptske crkve.
 • Prvi egipatski predsjednik osuđen na zatvor. Muhammed Mursi je osuđen na dvadeset godina robije zbog navodnog “pokazivanja sile, i podsticanja napada na demonstrante.”
 • Prvi egipatski predsjednik optužen za špijunažu u korist stranih faktora, navodno Islamskog pokreta otpora Hamasa, ali također i države Katar.
 • Prvi egipatski predsjednik optužen za “napad” na zatvor i bjekstvo iz zatvora u toku januarske revolucije 2011. godine.
 • Egipatski predsjednik ima veliki broj palata oko Kaira. One su velike i raskošne. Kada je Mursi ušao u predsjedničku palatu po prvi put on je odlučio da neće živjeti ni u jednoj od njih. U njima je obavljao službene poslove ali nastavio je da živi u iznajmljenom stanu.
 • Dok je Mursi bio predsjednik njegova sestra se ozbiljno razboljela. Kada je otišao u posjetu u bolnicu doktori su mu rekli da ona može dobiti bolje liječenje ukoliko je prebace u Evropu ili Ameriku. Sve što im je bilo potrebno je njegovo naređenje kao i medicinskih helikopter i avion koji bi je prebacio na liječenje. On je odbio ponuđeno kazavši da njegova porodica ne smije imati prednost nad drugim Egipćanima samo zbog njegovog položaja. Njegova sestra je umrla u državnoj bolnici kao i svaki drugi egipatski građanin.
 • Egipat, kao i većina arapskih diktatura, ima fotografije svojih ‘dobronamjernih’ vođa koje su postavljene na zidovima svake zgrade. Niste mogli otići bilo gdje u Egipat a da Mubarak ne zuri u vas. Kada je Mursi izabran, on je naredio da njegove fotografije ne smiju biti postavljene u bilo kojoj vladinoj zgradi i da se zamijene portreti njegovog prethodnika sa imenom Allaha. Ova politika je ukinuta nakon državnog udara.
 • Nakon državnog udara se ispostavilo da je najmanje plaćeni svjetski vođa. On je odredio da njegova plata bude 10.000 dolara na godišnjem nivou. Kada su ga kidnapovali, za vrijeme državnog udara, ispostavilo se da on zapravo nije primio nijednu platu. Radio je potpuno besplatno.

Šezdesetogodišnja diktatura vojne hunte očigledno “nije” napravila ovoliko zločina za svo vrijeme vladavine koliko Muhammed Mursi za jednu godinu iako je u tih šezdeset godina ubijeno na hiljade demonstranata, opljačkano na milijarde dolara, uništena zemlja, postala jedan od najbližih saveznika cionističke tvorevine Izraela.

Ipak, sve to je u očima diktatora mnogo manje nego ono što je dr. Muhammed Mursi uradio za samo godinu dana vladavine.

Related posts

Biometerološka prognoza

Koje su sobine dobroga oca

Nakon što kušate ove krumpire, zaboravit ćete sve druge

Leave a Comment