Ko je Marija od Bosne i kako je prije 7 stoljeća stekla ugled na dvoru cara Karla IV

ZABORAVLJENA BOSANSKA PRINCEZA

Ko je Marija od Bosne i kako je prije sedam stoljeća stekla ugled na dvoru cara Karla IV

–Njemačka joj i danas odaje počast!

Ako se kojim slučajem nađete u njemačkog gradu Geislingenu, možete prošetate do ulice Marije od Bosne, zaboravljene bosanske princeze koja u 14. stoljeću povezala tada veliko bosansko kraljevstvo sa dvorom u Švapskoj i prijestoljem cara Karla IV.

Nevjerovatna priča ove žene, jedne od najznačajnijih ličnosti svog vremena, u BiH je gotovo potpuno zanemarena, a jedan od rijetkih radova na tu temu objavio je Nedim Rabić, u zborniku radova Filozofskog fakulteta u Sarajevu. On vrlo precizno dokazuje kako je Marija kćer Stjepana II Kotromanića te donosi čudesne detalje iz njenog života koji pokazuju snagu i utjecaj tadašnjeg bosanskog kraljevstva. O njoj je čak danas skladan i mjuzikl koji se izvodi u ovom njemačkog gradu koji mnogo toga duguje bosanskoj princezi.

  • Maria von Bosnien tj. princeza Marija Kotromanić (1349-1403) bila je kćerka bosanskog kralja Stjepana II Kotromanića. Ona se udala za grofa Ulricha Von Helfensteinai njemačke pokrajine Švapske, veoma bliskog saveznika cara Karla IV. Taj brak je tom njemačkom grofu povisio socijalni status, jer je ona bila iz kraljevske vladajuće dinastije – navode historijski izvori.

Njen životni put je detaljno opisan i nalazi se u historijskom arhivu grada Bernstadt.

  • Ova bosanska princeza je sa sobom donijela miraz koji svjedoči o velikom bogatstvu, pored ostalog 10.000 ugarskih forinti, skupocjena krzna, 11 podsuknji, što je bilo istaknuto za ta vremena, njenom mirazu su se divili gosti vjenčanja, a sve je zabilježeno i arhivirano u gradskom arhivu. Grof joj je kao dar prepisao nekoliko svojih posjeda, medju kojima i dvorac u Wiesensteigu.

Vojvotkinja Marija, bosanska princeza, tj. Maria von Bosnien se bavila mnogo humanitarnim radom, pa je između ostalih djela, finansirala izgradnju bolnice u Geislingenu, koja još postoji. 2012. godine u ovom dvorcu je predstavljen mjuzikl “Maria von Bosnien – jedno vjencanje i jedan sprovod”.

  • Ovim radom se ukazuje na zaboravljenu značajnu žensku ličnost bosanskog i njemač-kog srednjeg vijeka koja se u brojnim njemačkim izvorima navodi kao  Maria Gräfin von Helfenstein Herzogin von Bosnien. Marija, supruga grofa Ulricha X od Helfensteina iz njemačke pokrajine Švap-ske, spada u red ličnosti iz prošlosti srednjovjekovne Bosne o kojima se sporadično pisalo i općenito malo znalo. Ta njena marginaliziranost u domaćoj historiografiji djelomično može naći opravdanje u činjenici što je ona udajom za njemačkog grofa podijelila sudbinu sa mnogim bosanskim ženama iz redova plemstva, koje je sakra-ment braka predodredio za putovanje u daleke zemlje u kojima su često, bez bližeg kontakta sa domovinom ostajale do svoje smrti – navodi Rabić.

Ne zaboravimo da je do sredine 14. stoljeća, odnosno krajem vladavine bana Stjepana II, bosanska država proživlja- vala ekonomski, kulturni i politički procvat.

  • Kako se iz izvornih podataka vidi, Marija je nedugo nakon vjenčanja počela  da pokazuje aktivnu inicijativu u političkom i društvenom životu grofovije. Već 1356.godine mlada helfenštajnska grofica je utjecala na svog supruga da uđe u proceduru podjele grofovije, jer je do tada njome zajednički upravljao sa svojim mlađim rođakom Ulrichom

S obzirom na položaj i ugled koji je uživao kod rimsko-njemačkog cara Karla IV, Marijin suprug je bio primoran da često putuje. Frekventna destinacija bio je dvor u Pragu. Prema dostupnim podacima izvjesno je da se Marija nerijetko nalazila u pratnjimuža prilikom ovih i sličnih putovanja.

Scena sa predstave posvećene Mariji od Bosne koja se igra u njemačkom gradu

Posljednje godine života Marija je provela u dvorcu Bühringenu iznad Überkin-gena. Ovaj posjed ona je dobila na korištenje prema svom pravnom statusu udovice,koji joj prema bračnom ugovoru pripada. Za razliku od njenog rođenja i porijekla,datum njene smrti je poznat, to je 27. april 1403. godine. Marija je u trenutku smrti imala između 55 i70 godina. Pokopana je najvjerovatnije u crkvi u Überkingenu.

Izvor: novi.ba