Image default
Arhiva

Klanje kurbana na temeljima nove kuće

U kraju u kojem živim postoji jedno nepisano pravilo, odnosno običaj, da se pri izgradnji nove zgrade prakticira klanje kurbana na temeljima zgrade. Molim, da mi odgovorite, ako Vaše mogućnosti to dozvoljavaju, da li je ili nije dozvoljeno klati kurban na samom temelju?

ODGOVOR:

Običaj klanja kurbana na temeljima nove zgrade je veoma raširen. Prakticira se u mnogim krajevima, a vjerovatno i u mnogim zemljama. Bit će da se radi o prastarom običaju prinošenja žrtve u vidu nekog vjerskog rituala. Iz tog razloga moramo mu dati neislamsko obilježje, tim prije što je vršen u vidu rituala, pa je prema tome u sebi nosio elemente paganskog vjerovanja.

Na osnovu ovakvog gledišta, klanje kurbana na temeljima nove zgrade ne bi imalo islamsko opravdanje. Postoji čak i hadis koji ovakvu vrstu kurbana osuđuje.

Danas, međutim, mi ovo pitanje možemo drugačije promatrati. Možemo tvrditi da je ovaj običaj, bez obzira na njegovo etnološko porijeklo, izgubio svoje prvobitno ritualno obredno obilježje i dobio novu sadržinu i novi smisao. Nije više obredna žrtva. Bilo bi najbolje da se ovom klanju sada dadne smisao početka jednog važnog i hajirli posla, kao što je podizanje kuće. U tom slučaju tim mesom bi trebalo počastiti goste i podijeliti sirotinji.  Akt klanja ne bi se smio niti trebao obavljati na zidovima temelja, jer bi to onda ipak simboliziralo i podsjećalo na paganske elemente.

Na pitanje odgovorio: Husein ef. Đozo

Related posts

Stanje na cestama

BiH i Albanija najmanje ulažu u poljoprivredu na Balkanu

Prve fotografije novog Škoda Kodiaqa

Leave a Comment