Kineski cool smartphone od 180 dolara

Radi se o zbilja snažnom uređaju s 10-jezgrenim procesorom Helio X20 koji radi na frekvenciji 2,3 GHz. Osim toga, Apollo Lite ima 4 GB RAM-a te 32 GB interne memorije proširive do 128 GB.

Apollo Lite nam je stigao u crnoj kutiji s diskretnim logotipom proizvođača. OK, odmah se nazire da Vernee očito ne voli kič. U to smo se uvjerili otvorivši kutiju. Apollo Lite je smartfon vrlo zanimljivog, ali pomalo klasičnog dizajna. Ovako sprijeda teško biste ga razlikovali od velikog broja smartfona drugih proizvođača, kao što su Huawei, Xiaomi, OnePlus i sl.

 

Uz njega dolazi i vrlo lijepo dizajniran drveni stalak s logotipom proizvođača. Prednji dio uređaja je u potpunosti stakleni s Corning Gorilla Glass 3 premazom, dok je stražnji izveden iz matirane legure cinka i titana. Proizvođač tvrdi da na njemu ne ostaju otisci prstiju i u pravu je. Trebate imati zbilja masne prste da ostavite tragove. Zamjerka koju imamo je što uz Apollo Lite nećete dobiti baš nikakve, pa niti najobičnije slušalice.

 

Drveni stalak uz Apollo Lite je vrlo efektnog dizajna. Rubovi uređaja nisu zaobljeni, već su sačinjeni od tanke ravne plohe koja se pruža cijelim rubom pod određenim kutom. Prednji stakleni dio je na rubovima blago zaobljen. Nije kao u Samsung Galaxy S7 edge modela, no blaga zaobljenost ipak postoji što pruža ljepši osjećaj prilikom rada. U svakom slučaju, dizajn nije ni u čemu revolucionaran, no svidjet će se ljubiteljima funkcionalnosti i mrziteljima nepotrebnog kiča.

 

Rubovi smartphone nisu zaobljeni, već su odrezani pod određenim kutom. S desne strane se nalaze tipke za uključivanje i podešavanje glasnoće, što je vrlo dobro za dešnjake, budući da se nalaze tamo gdje držite palac, ali i nezgodno za ljevake. Na lijevoj strani nalazi se utor za micro SIM karticu, te combo utor za drugu nano SIM karticu i za micro SD karticu. Utori se mogu otvoriti tek uz pomoć iglice kao i na iPhone uređajima.

 

S desne strane smještena je tipka za uključivanje te tipke za podešavanje glasnoćeNa gornjoj strani nalazi se klasični 3.5 mm audio izlaz, dok se na donjoj strani nalaze zvučnici i USB type-C konektor. Tako je, Apollo Lite koristi USB type-C. To sa sobom nosi mnoge prednosti – prije svega, priključak za punjač ili podatkovni kabel možete okrenuti na bilo koju stranu, a prijenos podataka i punjenje osiguravaju veće brzine. Negativna stvar je što vjerojatno većina vas kod kuće u ladici ima bezbroj micro USB punjača i kabela. E pa, od sada vam svi oni ne znače apsolutno ništa.

 

Na lijevoj strani smješten je micro SIM utor i kombo nano SIM / micro SD utorMemorija i procesor

Nakon uključivanja uređaja, pojavio se standardni Android zaslon s logotipom proizvođača. Uređaj za sada radi na Androidu 6.0 Marshmallow, ali prema riječima proizvođača, nudit će nadogradnje i na nove verzije. Sustav je bio gotovo potpuno gol. Nije bilo nikakvih predinstaliranih aplikacija od strane proizvođača, a čak je i Google Apps došao u okrljaštenoj verziji bez npr. Google Mapsa, Google pretraživača ili Gmaila. No to nas nije previše zasmetalo budući da se sve navedeno može skinuti putem Google Playa. Odmah na početku ponuđen nam je najnoviji update od 64 MB, što smo naravno prihvatili.

 

Inicijalno nam je pri prvom spajanju na mrežu ponuđen i update koji bi trebao otkloniti neke nedostatkeApollo Lite ima 32 GB (25,16 GB iskoristivo) interne memorije, što je prema nama dovoljno za prosječnog korisnika. Inicijalno je na uređaju bilo iskorišteno tek 127 MB prostora. Taj prostor se, kao što smo napomenuli, može dodatno proširiti memorijskom karticom.

 

Prednji stakleni dio je na rubovima blago zaobljenOno što smo odmah primijetili je da uređaj radi nevjerojatno brzo. Potezi slajdanja i otvaranja aplikacija su gotovo trenutni, a sve to nije ni čudno budući da se ispod haube nalazi Mediatekov Helio X20 procesor s čak 10 jezgri podijeljenih u tri klastera. Proizvođač je u svojim službenim priopćenjima spominjao rezultat AnTuTu testa od gotovo 95000, dok je naše testiranje izbacilo ipak nešto skromnijih 88000. Te brojke nam ipak ne znače mnogo, budući da kod brzine uređaja nemamo nikakvih zamjerki. Inače, uz ovaj zvjerski procesor upareno je 4 GB RAM-a.

 

AnTuTu test dao nam je rezultate blizu 88.000. Iako je riječ o kineskom proizvođaču i uređaju koji nije prilagođen hrvatskom tržištu, Android 6.0 pruža standardnu podršku i sučelje na hrvatskom jeziku. Ipak, doveli smo se u zbunjujuću situaciju kad smo slučajno ušli u ROM izbornik gdje nas je dočekalo „kinesko grmlje“ tj. pismo kojeg prosječan Europljanin ne poznaje, niti ga se trudi poznavati. Uz malo sreće bezbolno smo izašli iz izbornika.

 

Android 6.0 je Out-of-the-box i nudi standardno sučelje na hrvatskom jeziku.

Proizvođač je prilično nahvalio zaslon uređaja spominjući da ima Sharpovu IGZO matricu koja je konkurentna Samsungovoj AMOLED tehnologiji, ali je zaslon u ovom slučaju svjetliji, tanji i štedljiviji. Ne bismo ulazili u samu tehnologiju izrade, ali slika na full HD zaslonu izgleda oštro i jasno, boje su dovoljno zasićene, a resursi se ne troše ništa više nego kod konkurentske tehnologije.

 

Kompletna prednja strana je u ostakljenoj Corning Gorilla Glass 3 površini. Možda nekima smeta što korisni dio zaslona zauzima navigacijska traka na dnu, međutim, dojma smo da bi bilo prilično neergonomski da se ista traka nalazi ispod zaslona na samom dnu smartfona. S druge strane, u postavkama se može namjestiti da se traka skriva kada nije u upotrebi.

 

Na vrhu zaslona nalazi se sitna LED notifikacijska lampica. Moramo priznati da nas ova lampica prilično iritira, budući da se nikako u postavkama ne može isključiti. Posebno je naporna u noćnim satima jer se neće isključiti sve dok ne pročitate poruku ili pogledate spam mail koji vas čeka na zaslonu. Najbezbolnije rješenje je uređaj jednostavno tijekom noći okrenuti naopačke ili ga ostaviti u drugoj prostoriji.

 

Kamera je priča za sebe. Stražnja kamera je Samsung S5K3P3 rezolucije 16 megapiksela, a prednja je Samsung S5K5E2 rezolucije 5 megapiksela. Za fotografiranje smo koristili isključivo integriranu Android aplikaciju. Iako se kamera ne može nositi s onom na modelima Samsung Galaxy S6 ili S7, ili s onom na najnovijim iPhoneima, rezultat ipak nije loš. Fotografije na danjem svjetlu su prilično kvalitetne, živih boja i oštrine te vidljivog fokusiranja prema dubini.

 

Međutim, čim senzor propušta manje svjetla kroz otvor blende, fotografije su prilično loše, zrnate i pomalo mutne. No, to je boljka većine smartfona. Prednja selfie kamera ima prosječne rezultate. Također, na danjem svjetlu je prilično dobra, dok se prilično muči čim uđete u zatvoren mračniji prostor.