Karakteristike sretnoga braka

Istina, pažnja, uzajamno poštivanje su ono što ja nazivam tri glavna principa sretnog braka. Imajte na umu da ne upotrebljavam riječ “ljubav” jer ona dolazi od ove tri stvari. Ono što nazivamo ljubavlju, obično je fizička želja.

Oblik ili veličina nečijeg tijela ne inspiriše nečiju ljubav, to može samo biti inspiracija za zaljubljenost i požudu ali ne za ljubav. Da bi dogodila trajna ljubav, ona koja s godinama jača i time što više vremena provodite skupa, potrebna vam je istinitost među vama, pažnja i briga – tako što ćete potrebe jedno drugog stavljati ispred vlastitih potreba i naravno, međusobno poštovanje bez kojeg ne može biti ljubavi.

Treba poštovati supružnika, cijeniti njihov trud, učiniti ih svojim uzorom, ikonom i biti ponosan što ti je on/ona suprug/supruga. Ta vrsta ljubavi nalazi se u srcu i s vremenom raste, jer razlozi za međusobno poštovanje također rastu. Fizička privlačnost se s godinama umanjuje, to je tako određeno. Niko se ne proljepšava s godinama. Ljudi stare kako godine prolaze, bivaju mudriji, deblji, smireniji, odlučniji i vrijedni poštovanja. Ljubav koja iz toga proizilazi također s godinama jača.

Istinitost (u braku) podrazumijeva da izrazite osjećaje onakvim kakvi jesu bez ikakvih pretenzija.

Briga podrazumijeva da se prema drugima odnosite pažljivo jer ste svijesni da je on/ona s vama otvoren/otvorena.

Poštovanje je imati povjerenja koje je smješteno u najspokojnijem dijelu vašeg srca gdje prije niko nije mogao biti smješten.

Odnositi se prema toj privilegiji s poštovanjem koje zaslužuje i nikad to ne iznevjeriti iz bilo kojih razloga.

Autor: Mirza Yawar Baig
Izvor: Knjiga “Marriage – The Making & Living of it”
Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić, magistar religijske edukacije