Kampanja #PrekinimoŠutnju: Stravična svjedočanstava majki iz bh. bolnica

#Prekinimosutnju Ako imate slično iskustvo, podijelite ga, javite se hrabrim ženama iz Udruženja Porod i Postpartum, objavite na svojim profilima na društvenim mrežama, učinite bilo šta samo, molimo vas, #prekinimošutnju!

Sve žene s ovakvim iskustvima trebaju da prijavljuju te mesare da zakonski odgovaraju …Na adresu FB stranice „Porod i Postpartum” samo za dva dana stigle su stotine svjedočanstava žena iz cijele Bosne i Hercegovine o hororima koje su doživjele tokom porođaja i ginekoloških intervencija.

– Šivana sam bez anestezije.

Eto te, k’o nova, rekao mi je doktor dok me šivao kroz podsmijeh…

Doktorica konstatuje da sam “uska”, probija vodenjak, uključena na indukciju koja me dovodi do bunila, ostavljena sama…

Bolovi, krv oko mene, struganje.

Kakve anestezije?!… 12 nedjelja trudnoće, beba se prestala razvijati, upućuju me na kiretažu, odrađeno bez anestezije…

Molim medicinske sestre, vrištim od bolova, hladno mi govore: Boli i druge žene, šta kukaš?…

Tadašnja direktorica bolnice zabranila je primjenu anestetika u procesu kiretaže.

Kao da sam gubitak bebe nije dovoljan, već žene treba dokrajčiti i fizički.

Najgori trenuci u životu…

Operacije naživo

Ovo su samo djelići stravičnih svjedočenja žena koje su odlučile biti dio akcije “Prekinimo šutnju”. Njihove izjave, koje se objavljuju svakodnevno, govore o intervencijama koje se kod nas uglavnom rade naživo.

  • Foto: Dr. Ćerimagić: Treba glasno reći gdje je problem

    Dr. Ćerimagić: Treba glasno reći gdje je problem

    Dr. Ćerimagić: Treba glasno reći gdje je problem

Doktor Amira Ćerimagić, predsjednica Udruženja „Prirodan porod“, kazala je za „Avaz“ da nije iznenađena odzivom te da svakodnevno stižu novi dokumenti.

– Da, to su naši porođaji, naše intervencije. Tako izgleda ono što se dešava iza zatvorenih vrata porađaonice. Vrijeme je da se o tome na sva usta priča, jer zvuči nevjerovatno. Jer jeste nevjerovatno. Jer su to silovanja tijela i uma koja mijenjaju ženu zauvijek, u njenim najosjetljivijim trenucima koji bi trebali biti i najsvečaniji. Pogotovo nam je interesantna nevjerica muške populacije da ovakvo nešto postoji – kaže dr. Ćerimagić.

  • Foto: Žene iskreno govore o stravičnim iskustvima

    Žene iskreno govore o stravičnim iskustvima

    Žene iskreno govore o stravičnim iskustvima

Poziva javnost na težak zadatak da zamisli medicinsku intervenciju struganja jednog unutrašnjeg organa gdje ljekari svjesno i rutinski ne primjenjuju bilo kakvu anesteziju. A kiretaže maternice i druge intervencije na tijelu porodilje rutinski se izvode upravo tako, bez ikakve anestezije.

– Nema lokalne anestezije ni kod šivanja nakon porođaja, ni kada ginekolog svojom šakom ulazi u unutrašnji organ maternice nakon porođaja ako je potrebna revizija, niti se primjenjuje kada se metalnim aparatima struže maternica prilikom kiretaže, a i u drugim procedurama slične vrste – napominje dr. Ćerimagić i dodaje da živimo u 21., a ne u 15. stoljeću.

Veo tajni

Ona ističe da će stotine svjedočanstava ovih dana krenuti put nadležnih institucija, najprije u entitetska ministarstva zdravstva, zatim prema parlamentima.

– Vrijeme je da se o tome govori, glasno i jasno, da se skrene pažnja, otkrije šta se dešava. Moraju inspekcije kontrolirati sve procese. Tek s adresiranjem problema, pričanjem i skidanjem vela tajni, možemo očekivati promjene. A ovo je veliki društveni problem, i to već generacijski – napominje dr. Ćerimagić.

Bezbolni porođaji i američki filmovi  

I susjednu Hrvatsku ovih dana trese afera, nakon što je saborska zastupnica Ivana Ninčević-Lesandrić upravo u Saboru optužila splitske ljekare da su joj izveli kiretažu bez anestezije.

Nakon nemuštih i prilično brutalnih demantija ministra zdravstva Milana Kujundžića, oglasio se i šef KBC-a Split Deni Karelović, koji je rekao da “bezbolni porođaji postoje samo u američkim filmovima”!?

Hrvatske žene su prikupile i poslale ministru Kujundžiću 400 svjedočanstava.