Image default
Arhiva

Kamioni skeneri za razotkrivanje šverca

Kamioni skeneri za razotkrivanje šverca na granici i sve je ostalo na slovu i ….

Dva kamiona skenera, vrijedna 10 miliona maraka, koja je BiH prije više od dvije godine kao poklon dobila od Kine s ciljem razotkrivanja šverca na graničnim prelazima, još nisu stavljena u funkciju.

Niko još i ne najavljuje kada bi oni mogli biti konačno stavljeni u funkciju, pa se postavlja opravdano pitanje – da li se to nekome ne žuri s pokretanjem ovih kamiona, koji mogu uveliko spriječiti šverc na granicama.

Istina, stvari su se u ovom slučaju, koji pokazuje svu neozbiljnost institucija BiH, pokrenule sa mrtve tačke tek nakon što su “Nezavisne” serijom tekstova upozorile da je nedopustivo i apsurdno da tako vrijedna oprema sakuplja prašinu umjesto da služi osnovnoj namjeni, sprečavanju šverca preko graničnih prelaza.

sverceri

  • Jedna od mnogih pošiljki ovako izgleda ….

Naime, u prethodnom periodu nadležne institucije, prije svega Regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH i Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, lopticu odgovornosti prebacivale su sa jednih na druge.

Tako je skupocjena oprema koju je BiH dobila kao poklon, a koju su druge zemlje u našem okruženju kupile i za to izdvojile desetine miliona marka, upala u takozvano vrzino kolo i nije mogla služiti svojoj osnovnoj namjeni.

Problem je prvo bio u tome što je izgubljeno više od pola godine na rješavanje procedura oslobađanja donirane opreme od PDV-a i carine.

Potom se pojavio problem jer u BiH nije bilo institucije koja je imala važeću licencu za mjerenje visokih nivoa jonizirajućeg zračenja, koju izdaje Regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost BiH, a koja bi izvršila kontrolu kod tih kamiona, pa bi se potom moglo ići pred tu Regulatornu agenciju, koja treba da da dozvolu za rad kamiona.

Sve te zavrzlame su trajale mjesecima da bi UIO BiH početkom oktobra objavila poziv za dostavljanje ponuda za vršenje usluga pribavljanja dokumenata za dobijanje licence za posjedovanje i korištenje izvora jonizirajućeg zračenja.

Iz UIO BiH, kojoj su i donirana ova skupocjena vozila i prateća oprema, rekli su nam juče da je izabran ponuđač za vršenje usluge pribavljanja dokumenata za dobijanje licence za posjedovanje i korištenje izvora jonizirajućeg zračenja, te da je postupak potpisivanja ugovora u toku.

Naime, Vlada Kine je još prije dvije godine donirala UIO BiH dva specijalizovana skener kamiona za kontrolu uvoza robe.

Ta donacija je trebalo da pomogne da se BiH snažnije uhvati u koštac s organizovanim kriminalom i korupcijom, kao i sprečavanjem carinskih i trgovinskih prekršaja.

Donirana vozila omogućavaju da se detaljno izvrši pregled vozila na granici i da budu otkrivene bilo kakve sumnjive stvari u njima, bez ulaska u ta vozila.abc.ba

Related posts

Stanje na cestama

Od nesuđenog selektora BiH do krova svijeta s CRO

Ugrožene šume kestena u Krajini

Leave a Comment