Kalcij u arterijama može najaviti srčani i moždani udar!

Zdrav duh u zdravom tijelu...

Srčani i moždani udari su u stalnom porastu. Razlog tome su velike količine stresa, sjedilački način života, loš izbor namirnica i nezdrave prehrambene navike, nezdrave dijete, nedostatak fizičke aktivnosti i brojni drugi faktori na koje, nažalost, ne možemo utjecati.

Na pojavu srčanog ili moždanog udara mogu utjecati:

dob (stariji od 50 godina),
spol (uglavnom muškarci),
pušenje,
povišeni krvni tlak,
povišena razina LDL kolesterola,
šećerna bolest.
Istraživanja pokazuju da nakupine kalcija u krvnim žilama mogu biti dobar prediktor za srčani ili moždani udar.

Kalcij se skuplja u arterijama nakon što se tijekom vremena plak nakupi i stvrdne. Osobe koje u krvnim žilama imaju određenu dozu kalcija, trebaju posebno pripaziti na svoje zdravlje.

U najnovijem istraživanju, stručnjaci su okupili 6.200 ljudi u dobi od 45 do 84 godine i utvrdili su da oni čija su arterije bile bez naslaga kalcija imali manje od 3% šanse za srčani ili moždani udar tijekom narednih 10 godina.

To je znatno ispod razine rizika za srčani udar od 7,5%, koji se koristi kao smjernica za početak liječenja statinima za snižavanje kolesterola.

Istraživanje je provedeno čak i među onima koji su imali druge predispozicije za oboljenje od srčanog ili moždanog udara, kao što su dijabetes, visoki krvni tlak ili visoka razina lošeg (LDL) kolesterola.