Image default
Arhiva

Kalcij u arterijama može najaviti srčani i moždani udar!

Srčani i moždani udari su u stalnom porastu. Razlog tome su velike količine stresa, sjedilački način života, loš izbor namirnica i nezdrave prehrambene navike, nezdrave dijete, nedostatak fizičke aktivnosti i brojni drugi faktori na koje, nažalost, ne možemo utjecati.

Na pojavu srčanog ili moždanog udara mogu utjecati:

dob (stariji od 50 godina),
spol (uglavnom muškarci),
pušenje,
povišeni krvni tlak,
povišena razina LDL kolesterola,
šećerna bolest.
Istraživanja pokazuju da nakupine kalcija u krvnim žilama mogu biti dobar prediktor za srčani ili moždani udar.

Kalcij se skuplja u arterijama nakon što se tijekom vremena plak nakupi i stvrdne. Osobe koje u krvnim žilama imaju određenu dozu kalcija, trebaju posebno pripaziti na svoje zdravlje.

U najnovijem istraživanju, stručnjaci su okupili 6.200 ljudi u dobi od 45 do 84 godine i utvrdili su da oni čija su arterije bile bez naslaga kalcija imali manje od 3% šanse za srčani ili moždani udar tijekom narednih 10 godina.

To je znatno ispod razine rizika za srčani udar od 7,5%, koji se koristi kao smjernica za početak liječenja statinima za snižavanje kolesterola.

Istraživanje je provedeno čak i među onima koji su imali druge predispozicije za oboljenje od srčanog ili moždanog udara, kao što su dijabetes, visoki krvni tlak ili visoka razina lošeg (LDL) kolesterola.

Related posts

Kuhinje iz snova

SAVJETNICI

BiH uvozi vodu u cisternama iz Srbije

SAVJETNICI

Stanje poljoprivrede u EU nije zadovoljavajuće

SAVJETNICI

Leave a Comment