Image default
Arhiva

Kakvo je interesovanje za štednju za starost?

O Prijedlogu zakona o dobrovoljnim penzionim fondovima uskoro će se izjasniti federalni parlamentarci. Njime je predviđeno da se osim obaveznog – državnog, omogući i dobrovoljno – privatno izdvajanje za penziono osiguranje. Najbitnije je da nema bojazni da će ovakav model ugroziti PIO fond.

«Ta dva stupa nemaju direktnu vezu – zakon o dobrovoljnim penzionim fondovima predstavlja formu štednje. Zakonodavac dodatno uređuje ono što imamo kroz police životnog osiguranja», objašnjava Kenan Spahić, pomoćnik ministra rada i socijalne politike FBiH.

Prebacivanje sredstava iz obaveznog osiguranja u dobrovoljne penzijske fondove negativno se odrazilo na penzioni sistem u susjednoj Hrvatskoj.

«Oni su dio sredstvava iz obaveznog prvog stupa osiguranja preusmjerili u investiranje, u drugi stup – Federacija to ne čini – i time poljuljali prvi stup te je došlo do finansijske netabilnosti», navodi Spahić.

Penzioneri podržavaju ovakav način penzionog osiguranja – prvenstveno, zbog povećanja broja zaposlenih koje će osigurati punjenje PIO fonda.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Mehmedalija Rapa kazao je kako oni očekuju da će sredstva od dobrovoljnog osiguranja biti ulagana u privredu i realni sektor koji će stvoriti uslove za zapošljavanje radnika i uslove da budu bolji doprinosi.

Protiv ovakvog modela osiguranja nemaju ništa ni ekonomisti, upozoravajući da je donošenje zakona samo stvaranje uslova za reformu penzionog sistema, za koju će biti potrebna dodatna sredstva prikupljena prodajom državne imovine ili novim zaduženjima.

«Mnogo važnije je da mi osiguramo dinamiku postignutog rasta i zapošljavanja i da osiguramo rast plaća kako bi se povećala sredstva u fondu, da smanjimo prostor za prijevremeno penzionisanje i stvorimo ambijent za nova radna mjesta kako bismo zadržali mlade ljude u BiH», naglašava Muamer Halilbašić, direktor Ekonomskog instituta Sarajevo.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović podsjeća da samo zaposlen čovjek može ostvariti korist za društvo i obezbijediti egzistenciju porodice i da uplaćuje u penzione fondove koji su slabi: «Mi smo u situaciji da imamo jednog zaposlenog, jednog nezaposlenog i jednog penzionera, a to je neodrživ odnos».

Osnivanje ovakvih fondova sastavni je dio Strategije reforme penzionog sistema u Federaciji. Najveći izazov tog tranzicijskog procesa je izbjegavanje povećanja doprinosa i smanjenje opterećenja na penzioni Fond čime će se osigurati redovna isplata penzija.

O dobrovoljnim izdvajanjima za penziono osiguranje za Federaciju plus govorila je Adisa Omerbegović-Arapović, dekanesa Ekonomskog fakulteta Američkog univerziteta u BiH.

Related posts

Tri su razloga propasti i nesreće

Nezim H. Muderris:Potresna priča o djevojci na smrtnoj postelji

Samir Omerović: Predavanje

Leave a Comment