Image default
Arhiva

Kako zaštititi voćnjak od divljači?

Voćnjaci na našim terenima tokom ovih zimskih mjeseci sa snijegom, često u pod napadom gladnih štetočina i stradavaju od njih, najčešće od miša i zeca i srne.

      Za portal www.pravisavjeti.info piše: Munib Prošić dipl.ing.agr.

Uglavnom gladni zec grize koru mladih sadnica voćaka i na taj način pričinjava ozbiljne štete u voćnjacima.

Miševi koji su skriveni u travi i ostacima sjena također nanose štetu. To je jedan od razloga zašto savjetujemo da unesete frezanjem u zemlju sve ostatke trave i sl.

Još jedna mana koju vidimo u našim voćnjacima jeste ta da stavljamo malč
oko sadnica, koji nismo udaljili od stabla, već smo čak i nagrnuli sjeno ili travu na sadnice, što miševima stvara idealne uvjete da tokom zime oštećuju sadnice.

Mladi nasadi voćaka moraju se zaštititi ograđivanjem gustim mrežama koje onemogućuju pristup štetočinama, ali to je velika investicija za većinu voćara, zbog toga većina pribjegava jeftinioj varijanti i raznim pvc vrećama od krompira i slično, kao i pvc mrežama koje se postavljaju oko svake voćke.

Mreže se mogu kupiti u svim bolje opskrbljenim poljo apotekama širom BiH, koje su napravljene tako da se mogu koristiti više godina.

Ako niste u mogućnoti da dođete do originalnih pvc mreža, iskoristite građevinske mreže za fasadu, koja se prodaje na metar i potrebno je odrezati veće komade, tako da se mogu koristiti više godina. Nije to pravo rješenje ali je ipak neka vrsta zaštite i prepreke za štetočine.

Ukoliko se ne odlučite za neku od navedenih ideja, preostaje vam da nakon rezidbe ostavite grančice razbacane po voćnjaku, koje će spomenutim štetočinama služiti kao nekakav mamac i privući će njihovu pažnju, samim tim će zaobići vaše sadnice.

Mada ovo treba izbjegavati jer pravite podloge za razvoj raznih štetnika i bolesti.

                     Kako kaže stara izreka, ” Bolje spriečiti nego liječiti”

Za portal www.pravisavjeti.info piše: Munib Prošić dipl.ing.agr.

AUTORSKI TEKST DOZVOLJENO JE OBJAVITI UZ NAVOĐENJE IMENA AUTORA I PORTALA www.pravisavjeti.info KAO IZVORA!

Related posts

Premier liga: Naš Arnautović srušio Chelsi

SAVJETNICI

„Iluziju superiornosti”: Manjak znanja – višak samopouzdanja

SAVJETNICI

Nikada ne tjerajte dijete od sebe

SAVJETNICI

Leave a Comment