Image default
Zanimljivo

Kako vam popodnevni odmor može pomoći

Osjećate li kako vam energija pada sredinom popodneva, iza toga naime stoji biološki razlog. Čovjek je biološki programiran da duži dio noći spava i da u sredini dana jednom kratko odmori. Većina ljudi ima percepciju da je drijemanje znak lijenosti, no ono je upravo suprotno tome. Oni koji popodne odmaraju dokazano su motivirani i željni napredovanja u onome što rade. Evo kako sve drijemanje koristi: 

Energija i budnost

1. Povećava budnost – čak i kratko popodnevno drijemanje podiže energiju i budnost, pokazalo je nedavno istraživanje. 

2. Poboljšava koncentraciju i tačnost – drijemanje može izoštriti fokus i koncentraciju, a studija iz 2009. utvrdila je da je ispitanicima koji su često drijemali koncentracija popodne bila jaka kao i ujutro, dok kod onih koji ne drijemaju ona je popodne opadala.

3. Pomaže da bolje odlučujete – drijemanje poboljšava kognitivnu fleksibilnost tj. sposobnost da se istovremeno fokusirate na različite koncepte i prilagodite brojnim novim informacijama.

Bolje raspoloženje

4. Podiže raspoloženje – popodnevni odmor poboljšava način na koji se nosite s emocijama te povećava vašu sposobnost da tolerirate frustrirajuće situacije.  

5. Potiče kreativnost – kratko drijemanje može povećati aktivnost u desnoj hemisferi mozga, području mozga koje upravlja kreativnošću.

Smanjuje stres

Kratki odmor tokom dana daje vam fizičku snagu i energiju, pa se tijelo lakše nosi sa stresnim situacijama. Najnovija istraživanja pokazuju da popodnevno spavanje smanjuje stres i jača imunološki sistem, opet najviše kod onih koje inače ne spavaju dovoljno. 

Poboljšava motoriku

Profesionalni sportaši i sportski timovi sve više uviđaju koliku ulogu spavanje ima u svim fizičkim mogućnostima. Drijemanje tako može biti veliki plus sportašima, ali i svakome ko želi poboljšati svoje fizičke sposobnosti. Dokazano je da odmor poboljšava motoriku, brzinu, snagu i vrijeme reakcije.   

Pomaže kod učenja

San je presudan za sposobnost učenja i mozga da obradi naučeno. Drijemanje može pomoći da se nova saznanja ukorijene u mozgu i da se pamćenje općenito poboljša. Drijemanje od svega 60 do 90 minuta dnevno može pomoći kod učenja koliko i cijela noć spavanja, pokazala su istraživanja.  

Prirodni botoks

Spavanje je kao prirodni botoks, a istraživanja su pokazala da zbog nedostatka sna možete izgledati umorno, nezdravo i manje privlačno. Onima koji drijemaju preko dana bez da im to ometa noćni san, taj popodnevni odmor može pomoći da izgledaju mlađe, zdravije i energičnije. 

Related posts

Potaknite djecu na razmišljanje zabavnim igrama

SAVJETNICI

Riješi se podočnjaka prirodnim putem

SAVJETNICI

Kao tokom rata: Građanima BiH nije dozvoljen tranzit kroz HR do Neuma

SAVJETNICI

Leave a Comment