Kako vam popodnevni odmor može pomoći

Osjećate li kako vam energija pada sredinom popodneva, iza toga naime stoji biološki razlog. Čovjek je biološki programiran da duži dio noći spava i da u sredini dana jednom kratko odmori. Većina ljudi ima percepciju da je drijemanje znak lijenosti, no ono je upravo suprotno tome. Oni koji popodne odmaraju dokazano su motivirani i željni napredovanja u onome što rade. Evo kako sve drijemanje koristi: 

Energija i budnost

1. Povećava budnost – čak i kratko popodnevno drijemanje podiže energiju i budnost, pokazalo je nedavno istraživanje. 

2. Poboljšava koncentraciju i tačnost – drijemanje može izoštriti fokus i koncentraciju, a studija iz 2009. utvrdila je da je ispitanicima koji su često drijemali koncentracija popodne bila jaka kao i ujutro, dok kod onih koji ne drijemaju ona je popodne opadala.

3. Pomaže da bolje odlučujete – drijemanje poboljšava kognitivnu fleksibilnost tj. sposobnost da se istovremeno fokusirate na različite koncepte i prilagodite brojnim novim informacijama.

Bolje raspoloženje

4. Podiže raspoloženje – popodnevni odmor poboljšava način na koji se nosite s emocijama te povećava vašu sposobnost da tolerirate frustrirajuće situacije.  

5. Potiče kreativnost – kratko drijemanje može povećati aktivnost u desnoj hemisferi mozga, području mozga koje upravlja kreativnošću.

Smanjuje stres

Kratki odmor tokom dana daje vam fizičku snagu i energiju, pa se tijelo lakše nosi sa stresnim situacijama. Najnovija istraživanja pokazuju da popodnevno spavanje smanjuje stres i jača imunološki sistem, opet najviše kod onih koje inače ne spavaju dovoljno. 

Poboljšava motoriku

Profesionalni sportaši i sportski timovi sve više uviđaju koliku ulogu spavanje ima u svim fizičkim mogućnostima. Drijemanje tako može biti veliki plus sportašima, ali i svakome ko želi poboljšati svoje fizičke sposobnosti. Dokazano je da odmor poboljšava motoriku, brzinu, snagu i vrijeme reakcije.   

Pomaže kod učenja

San je presudan za sposobnost učenja i mozga da obradi naučeno. Drijemanje može pomoći da se nova saznanja ukorijene u mozgu i da se pamćenje općenito poboljša. Drijemanje od svega 60 do 90 minuta dnevno može pomoći kod učenja koliko i cijela noć spavanja, pokazala su istraživanja.  

Prirodni botoks

Spavanje je kao prirodni botoks, a istraživanja su pokazala da zbog nedostatka sna možete izgledati umorno, nezdravo i manje privlačno. Onima koji drijemaju preko dana bez da im to ometa noćni san, taj popodnevni odmor može pomoći da izgledaju mlađe, zdravije i energičnije.