Image default
Arhiva

Kako uzgajati tikve i na šta treba obratiti pažnju

Sadite li tikve u svojim vrtovima i baštama i da li ste zadovoljni njihovom kvalitetom, ukusom, veličinom i prinosima? Ovim tekstom želimo Vam pokazati neke bitne faktore kako da imate što bolje tikve u vrtu.

Za portal www.pravisavjeti.info i Agroplanetu piše: Munib Prošić dipl.ing.agr.

Kao i kod svih drugih kultura, bitno je imati kvalitetno sjeme, koje je provjereno, adekvatno skladišteno i bez ikakvih nedostataka. Većina poljoprivrednika koristi svoje vlastito sjeme od prošle godine, što nije loše ako želite uštedjeti novc ali ipak kupovinom sjemena u originalnim pakovanjima sa potrenbnim certifikatima i deklaracijama, garantujemo vam bolje prinose uz isti rad i trud.

Sjetvu tikve prilagodite vremenskim uvjetima u vašem kraju, uzimajući u obzir navedene koji uvjeti najbolje odgovaraju uzgoju tikvi. Taj period je negdje do polovine mjeseca maja, kada su temperature zemlje preko 15°C.

Tikva ne voli previše vode, koja je može ugušiti, ali nikako ne voli ni sušu, morate pronaći sredinu. Najbolje bi bilo postaviti sistem kap po kap koji daje biljkama ujednačenu količinu vode ili redovno ručno zalijevati biljke. Prema iskustvima najbolje rezultate daju na neutralnim tlima s pH vrijednosti od 6,5 do 7,5.

Tikva voli toplotu, baš zbog toga za njihov uzgoj izaberite osunčani dio vrta ili bašte. Uzmite u obzir veličinu njihovi vriježa koje su duge oko 10 m i listovi su krupni i velika su konkurencija za svjetlost i hranu drugim biljkama, baš zbog toga su opasne za druge biljke i ugrožavaju njihov opstanak.

Mi zagovaramo organsku proizvodnju u baštama i u ovom slučaju preporučujemo unošenje u zemlju organskađubriva, bilo da koristite zgorio stajski đubar ili da kostite peletirano organsko đubrivo. To đubrivo je dobro unijeti prije sadnje pomoću freze ili neke druge dostupne mašine. Da bi đubrivo dospjelo u dublje slojeve zemlje i da tokom godine hrani naše buduće biljke ali i poboljšava sastav zemljišta.

Kad govorimo o sjetvi ako baš niste neki stručnjak i ljubitelj sjetve iz sjemena, lako je pronaći kontejnerske sadnice tikve sa već razvijanim korijenovim sistemom. Takve sadnice trebate izvaditi iz posudica u kojim dolaze i staviti ih u vrt u već pripremljene rupe i redovno zalijevati. Takve sadnice su već ojačale i uzimajte samo najbolje sadnice za sadnju, jer takve će dati najbolje prinose.

Rupe za sadnju se kopaju prije dolaska sadnica, one trebau da su dosta veće od kutije u kojoj dolazi sadnica jer potrebno je korisjenov sistem pustiti da se oslobodi i da se razvija u svim pravcima. Dobro je nježno pokušati korijenov sistem rukom omekšati.

Ako koristite sjemenke za sjetvu, onda možete manje rupe da pravite ili jednostavno da koristite neko pomagalo za pravljenje rupa u koje polažete sjeme, količina sjemenki po sadnom mjestu je oko 6.

Stavite više sjemenki jer često će dio sjemena da “izda” i neće klijati, pa neće biti od viška, ali i ako bude više primljenih biljkaka kasnije možete uraditi selekciju i ostavite dvije njabolje biljke, ostale uklonite. Nakon polaganja sjemena u zemlju preoručujemo nježno pritisnuti sjemenke da povećate kontakt zemlje i sjemena ali s pažnjom ne oštetite sjemenke i obavezno nakon toga izvršiti zalijevanje vodom.

Nikad nemojte kopati previše duboke rupe jer na taj način biljci treba više vremena i energije da izbije na površinu,samim tim će biti kržljava i neće dati svoj maksimum. Optimalna dubina je manje od 5 cm, ali ima i onih koji preporučuju dubinu do 8 cm.

Obratite pažnju na razmak između budućih biljaka, jer kao što smo već spomenuli, to će biti velika biljka sa velikim potrebama za hranom i morate im osigurati dovoljno prostora da se razvijaju.

Kad govorimo o razmaku, možemo raći da ne štedite prostor. Najbolje bi bilo da je razmak unutar reda veći od 100 cm a između redova veći od 160 cm.

Što se tiče plodoreda, na istu površinu tikve nebi trebale doći najmanje 4 godine, a pretkultura nebi trebala biti neka tikvenjača.

Nakon sadnje posvetite pažnju zalijevanju biljaka i smanjenju količine korova oko njih, bilo okopavanjem ili ručnim pljevljenjem, možete i napraviti neku vrstu malča ili pokrova koji bi spriječio natjecanje korova za našom željenom biljkom.

U toku vegetacije prije zatvaranja redova, redovno okopavajte, pazite da biljka ima dovoljno vode ali ne i previše! Uradite po potrebi prihranjivanje biljaka mineralnim đubrivima.

Kad plodovi se počnu odmetati uzmite u obzir da se beru plodovi dok su sitniji da bi postakli stvaranje novih plodova.

Biljka koja je u dobroj kondiciji i ukoliko je odgovarajuća zemlja možete očekivati 25-30 plodova. Kad izračunamo koliko je to plodova po dunumu dođemo do broja do čak 4 tone kvalitetnih plodova.

Sto se tiče skladištenja plodova, preporučujemo da ih očistite od stranih tijela, zemlje i slično, te da ih sušite na blagom suncu ili u hladu. Ne stavljaju se na zemlju već na neke podloge, kao što su drvene stalaže ili kartoneske kutije.

Nikad ne ostavljajte oštećene plodove i plodove s vidljivim manama, jer će vjerovatno propasti. Također kod skladištenja zaštitite plodove od izmrzavanja zbog niskih temperatura.

Za portal www.pravisavjeti.info i Agroplanetu piše: Munib Prošić dipl.ing.agr.

 

Related posts

Polimanac: Danas je uplaćeno 100.776,84 KM poljoprivrednim proizvođačima na ime novčanih podrški

SAVJETNICI

Holandija posao

SAVJETNICI

Znate li za tajna društva – obožavaoce šejtana (VIDEO)ᴴᴰ

SAVJETNICI

Leave a Comment