Kako ukloniti proširene vene

Proširene vene postale su problem modernog i suvremenog društva, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu s tim da se najčešće javljaju na području nogu i stopala. Ispupčene vene što podsjećaju na paukovu mrežu poznate su kao površinske proširene vene.
                Mogu biti bolne i ružno izgledati, ali uglavnom su bezopasne.

Postoje proširene vene koje se ne vide i koje mogu biti opasne zbog krvnog ugruška.

                                       Problemi s venama

Bolesti vena mogu se prepoznati po sljedećim simptomima:

  • Otečeni gležnjevi za vrijeme menstruacije
  • Popucale kapilare na listovima ili bedrima
  • Svrbež u zglobovima
  • Grčevi u nogama za vrijeme odmora

Na povećani rizik od bolesti vena utjecat će faktori poput:

  • Tijesna odjeća i obuća
  • Sjedilački način života
  • Dubinske anticelulitne masaže
  • Pretilost
  • Lijena crijeva
  • Celulit

Ako se ne krene na vrijeme s liječenjem, problemi s venama mogu dovesti do ozbiljnijih komplikacija te uzrokovati promjene na koži. Javljaju se u obliku izbočenih vena što podsjeća na kvrge.

Isto tako može nastupiti podljev krvi, obično nakon ozljeda. Vena u tom trenutku postane osjetljiva i bolna. Poremećaj se može izliječiti izvlačenjem koagulata.

Najopasnija posljedica je krvni ugrušak ili tromb koji nije moguće spriječiti, a jedino na što treba paziti je na padove i udarce. Prisutnost tromba je opasna za druge organe poput pluća i srca, a ako se počeo penjati potrebno je što prije se javiti liječniku.

Kako bi smanjili rizik od nastanka problema s venama, bilo bi dobro pronaći način kako poboljšati cirkulaciju. Možete pokušati sa šetnjama, vožnjom bicikla ili plivanjem. Ako ne možete izbjeći dugotrajno stajanje, pokušajte potaknuti protok krvi kružnim pokretima stopala.

Dugotrajno sjedenje može imati brojne negativne posljedice i zbog toga je važno svako malo ustati i kretati se nekoliko minuta kako bi mogli poboljšati cirkulaciju. Dok sjedite pazite da su vam noge jednu uz drugu, a ne prekrižene.

Ne zaboravite na kvalitetnu obuću koja nikada ne smije biti tijesna, a zbog čega treba birati udobne cipele. Važna je i prehrana koja mora biti obogaćena vlaknima za bolji rad probave.

Ako nemate problem s venama, a mislite da bi zbog načina života mogli uskoro osjećati simptome, bilo bi dobro nabaviti kompresivne čarape srednje jačine, koje može propisati liječnik. Takve čarape znaju nositi i trudnice, zbog toga što su izložene stanju povećanog rizika.

                              Kako ukloniti proširene vene

Pokazalo se da žene češće obolijevaju od proširenih vena nego muškarci, a razlog tome leži najviše u naslijeđu. Ova ružna i neugodna pojava danas se može riješiti u svega nekoliko poteza za kratko vrijeme.

U brojnim klinikama možete u samo jedno popodne riješiti problem i jednom zauvijek prestati razmišljati o tome kako morate nositi duge hlače, suknje i haljine da bi sakrili proširene vene koje vas toliko smetaju.

Dr. John Bergamn postao je najveći saveznik svih onih koji vode borbu sa spomenutim problemom, a najviše ženske populacije koja se zbog toga dugo vremena opterećivala i nametala sama sebi komplekse.

Potrebno je samo odlučiti se i krenuti na tretman s kojim ćete riješiti sve svoje brige. Odluka ovisi o tome imate li površinske ili unutrašnje vene. Kod dubokih unutrašnjih vena ne smijete čekati i dobro je odmah reagirati.

Problem estetske i medicinske prirode danas se rješava najnovijom metodom poznatijom kao UGFS, ultrazvučno uklanjanje vena pjenom. Nakon tretmana svaki pacijent može slobodno sjesti u auto i odvesti se kući.

Prije zahvata radi se doppler pomoću kojeg se mora utvrditi u kakvom su stanju vene i hoće li boto moguće izvesti zahvat. Ako je sve u redu zahvat može započeti.

U slučaju da liječnik mora raditi na obje noge, zahvat može trajati do 2 sata. Doktor uvodi kateter na mjesto proširenih vena i ubrizgava pjenuKoličina pjene ovisi o tome u kakvom su stanju vene. Cijeli postupak se prati ultrazvukom.

Prije odlaska u kliniku možete iskušati alternativnu metodu liječenje, aromaterapiju ili prirodno liječenje proširenih vena. Nježnim masiranjem ružmarinovog ulja na zahvaćeno područje može se ubrzati protjecanje krviUlje kamilice i čempresa mogu ublažiti otekline, upale i bol.

Proširene vene izazivaju i nadraženost kože što se može riješiti pomoću losiona od destiliranog hamamelisa. Za uklanjanje nakupina bjelančevina poznatijih kao fibrin, pokušajte obogatiti svoju prehranu paprikama, češnjakom, lukom i đumbirom.