Plijesan na zidu ne samo da je vizualno odbojna, nego je i vrlo opasna za zdravlje. Dugotrajan boravak u prostorijama s pljesnivim zidovima može uzrokovati razne probleme kod odraslih, a pogotovo kod djece.
Najprije se primijete problemi s dišnim putevima, kašljanje, šmrcanje, napadaji astme i suzenje očiju, a dugoročno i kronične bolesti, alergije i slično.
Ako se plijesan proširi, može imati i neugodan miris,
najčešće na vlagu, što je i uzrok ove pojave.

Budući da je vlaga glavni uzrok plijesni po zidovima, logično su njima najugroženije kupaonice. One izložene velikim količinama vlage, najčešće iz tuševa, loše izolacije, puknutih cijevi u zidovima ili jednostavno od vodene pare koja se širi nakon pranja, pogotovo u kupaonicama bez prozora.
Osim kupaonice, plijesni su podložni i zidovi podruma, također jer se ne provjetravaju, ali i ostali dijelovi kuće. Ponekad se plijesan skuplja na manje vidljivim mjestima, iza namještaja ili ispod zidnih tapeta, ali njihov negativni utjecaj itekako možemo osjetiti na zdravlju. Dobro je što se takvi problemi mogu riješiti uz pomoć jednostavnih trikova pogodnih za svako kućanstvo. Saznajte kako ukloniti plijesan na zidovima!

Šta je plijesan na zidovima?

Plijesan je gljivica koja raste na toplim i vlažnim mjestima. Do nje najčešće dolazi zbog nakupljene kondenzacije toplog i vlažnog zraka na hladnim površinama. U početku se plijesan pojavljuje samo u obliku crnih točkica, ali ako se brzo ne sanira, može se proširiti i ostaviti velike crne, plavičaste ili zelenkaste mrlje. Tada ona postaje i opasna.
Crna plijesan česti je problem u kućanstvima, pogotovo onima s centralnim grijanjem i malim prozorima. Ako se plijesan počne stvarati, a uvjeti u prostorijama se ne promjene, ona će se vrlo brzo širiti. Crna plijesan pri tome je jedna je od opasnijih jer može uzrokovati razne bolesti, počevši od vrtoglavice i glavobolje, pa sve do problema s astmom. Manje opasna, ali ne i bezazlena je bijela plijesan, karakteristična za hranu, ali može napadati i zidove.
Na zidovima još možemo vidjeti i zelenu, narančastu i crvenu plijesan koje također moramo što prije ukloniti jer su spore koje se iz njih šire u većini slučajeva toksične i opasne za zdravlje.

Kako se riješiti plijesni na zidovima?

Plijesan na zidovima, kako u kupaonici tako i u bilo kojem drugom dijelu kuće, najlakše se odstranjuje u njegovoj prvoj fazi. Ako je plijesan još vlažna i tek u tragovima, možete je otkloniti običnom suhom krpom ili, još bolje, struganjem sa zida. Krpa kojom odstranjujete plijesan ne smije biti vlažna jer će se od obične vode plijesan još brže proširiti. Krpu radije umočite u ocat jer će on dodatno ubiti plijesan.

Nakon što ste plijesan uklonili sa zida, mjesto na kojem je bila dodatno dezinficirajte. Najučinkovitija će biti varikina ili neki drugi izbjeljivač ili sredstvo za dezinfekciju. Ako se plijesan nalazi nisko na zidovima, pa se bojite da bi ova sredstva mogla naškoditi vašoj djeci ili kućnim ljubimcima, mjesto poškropite običnim alkoholnim octom u kojeg možete nakapati nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca.
Čajevac je poznat po svojim antigljivičnim svojstvima i glavni borac protiv plijesni.
Ako se plijesan proširila po zidu i ne može se otkloniti jednostavnim struganjem, morat ćete je “ubiti” jednim od navedenih sredstava. Najbolje je nanositi varikinu ili ocat četkicom za zube i to struganjem po pljesnivom zidu. Ako vam je takav zid nedostupan za struganje, možete tekućine i samo špricati nekoliko dana za redom, dok ne primijetite da plijesan mijenja boju u sivu – što znači da odumire.
Plijesan se u kupaonici, osim na zidu, može pojaviti i na zavjesi od tuš kabine. Ako ne želite stalno bacati zahvaćene zavjese i kupovati nove, možete ih prije stavljanja zaštititi. Nove zavjese potopite u slanoj vodi prije montiranja i tako spriječite nastanak gljivica. Najbolje je to učiniti preko noći jer je potrebno više sati kako bi slana voda mogla djelovati.
Nakon što ste montirali zavjesu, potrebno je voditi računa kako ju slažete nakon tuširanja. Važno je da svaki put nakon tuširanja raširite zavjesu kako bi se ona što prije osušila i time se onemogućilo stvaranje uvjeta za razvoj plijesni.
Ako ste primijetili da se plijesan počela hvatati na zavjesi, odmah je stavite na pranje s još nekoliko ručnika kako bi mogli napuniti mašinu za rublje. U bubanj stavite nekoliko žličica sode bikarbone i stavite sve da se pere na najslabijem programu. Soda bikarbona također daje odlične rezultate u borbi protiv plijesni i može se koristiti i za zidove i to tako da se pomiješa s istom količinom vode i octa dok se ne dobije pasta kojom ćete prekrivati pljesniva mjesta na zidu.

Kako spriječiti nastajanje plijesni?

Jednom kada ste se riješili plijesni, ne želite ovaj postupak ponavljati svako malo. Zato je potrebno usvojiti neke navike koje će spriječiti njeno nastajanje. Prije svega, redovito prozračujte kuću. Ako imate centralno grijanje i volite tople prostorije tijekom zime, sjetite se barem dva puta dnevno, najbolje ujutro i navečer, otvoriti sve prozore i prozračiti je.
Nakon kupanja ili tuširanja otvorite prozore u kupaonici. To učinite pogotovo ako primijetite kondenzaciju vode na prozorima ili ogledalu. Upravo se zbog nje stvara plijesan za zidovima. Tek nakon što se prostorija dobro prozrači, zatvorite prozore, iako je dobro uvijek ih imati malo otvorenima kako bi svjež zrak mogao cirkulirati.
Ako vam kupaonica nema prozore ili su vam prozori u stanu premali, kupite sakupljač vlage. To je plastična posuda u kojoj se nalaze kristali kalcijeva klorida koji apsorbiraju višak vlage iz zraka, sve dok njegova razina ne postane normalna. Ovakve posude jednostavno ostavite u prostoriji i ne mislite na njih dok se kristali potpuno ne otope, nakon čega ih izlijete u WC školjku, a posudu napunite novima.
Plijesan na zidovima ne mora biti vaša svakodnevica, uz nekoliko trikova riješite se ovog uzročnika bolesti i pobrinite se da se više ne pojavljuje.
logo