Image default
Arhiva

Kako su bh. političari mijenjali stranke: Imamo i rekordera

Predizborno je vrijeme, liste su formirane, kandidati bruse formu za kampanju, obećanja definirana, a lica uglavnom poznata. Uistinu su snage već godinama nepromijenjene – mijenjaju se pozicije, a imena i prezimena su uglavnom ista.

U domaćoj politici neobičnog nema. Dogovori važe, pa ne važe, koalicije se dogovaraju mjesecima pa pucaju i raspadaju se u minuti, a nije rijetka pojava ni političkih transfera – desetine primjera potvrđuju tezu da na ovdašnjoj političkoj pozornici moguće baš sve.
Koji su bosanskohercegovački političari posljednjih godina mijenjali tabore?

Lavinu je pokrenuo Haris Silajdžić prelaskom iz Stranke demokratske akcije u novoformiranu Stranku za Bosnu i Hercegovinu koja će, potom, postati vodeća politička snaga tog vremena, a koju će sam Silajdžić napustiti nakon petnaestak godina liderstva.

Rekorder među političkim pticama selicama je Ibro Berilo, neprikosnoveni načelnik Trnova.

On je iz Stranke za BiH prešao u SDA, a potom je na izborima prije četiri godine, mandat dobio kao kandidat Socijaldemokratske partije.

Osnivanjem Demokratske fronte, ponovo je promijenio boju i grb, baš kao i u najavi predstojećih izbora na kojima će učestvovati kao zajednički kandidat SDA i Saveza za bolju budućnost.

Brojem se može pohvaliti i Nikola Špirić.

Potpredsjednik SNSD-a koji je u prošlosti obavljao niz značajnih funkcija u ovdašnjim institucijama, ”u karijeri je nastupao” za Srpsku radikalnu stranku, Demokratsku stranku za Banjaluku i Krajinu, SDS i PDP.

Emir Suljagić u SDP-u je ispekao politički zanat da bi osnivanjem DF-a, postao jedan od najbližih saradnika Željka Komšića, predsjednika ove stranke.

Suljagić je prije dvije godine postigao zapažen rezutlat u trci za bošnjačkog člana Predsjednštva, a prije koji mjesec, osnovao je Građanski savez – s Reufom Bajrovićem s kojim dijeli političke stavove i politički put. I Bajrović je, podsjećamo, iz SDP-a prešao u DF.

politicari

Neuspješan pokušaj Biljane Plavšić
Spisak transfera prilikom osnivanja Saveza za bolju budućnost i Demokratske fronte zaslužuje posebnu elaboraciju s tim da su u novoosnovane partije u prvom slučaju prelazili mahom nekadašnji kadrovi SDA, a u potonjem – SDP-a.

Politička historija u BiH zapamtila je i razvode Dragana Čavića sa matičnom Srpskom demokratskom strankom. Čavić je i danas faktor u političkoj realnosti bh. entiteta Republika Srpska. Predsjednik je Narodnog demokratskog pokreta dok je bivša predsjednica ovog entiteta, a kasnije i haaška osuđenica Biljana Plavšić po napuštanju SDS-a, osnovala Srpski narodni savez iz kojeg je i krenula put Haaga i političke anonimnosti.

Uzdanica Hrvatske demokratske zajednice i bivši član državnog Predsjedništva Krešimir Zubak osnovao je Novu hrvatsku inicijativu, a nakon neuspjeha, sreću je potražio u HDZ-u 1990 – još jednoj stranci koju su osnovali mahom bivši članovi matičnog HDZ-a. Osnivanje nove stranke pratili su još transferi Martina Raguža i Bože Ljubića.

Veliki potres zadesio je SDP početkom prošle decenije. Članovi tadašnjeg Predsjedništva stranke odlučili su otići i osnovati novu partiju – Socijaldemokratsku uniju. Dresove su tada promijenili Nijaz Duraković, Miro Lazović, Ivo Komšić i drugi.

Dugu listu zaključit ćemo jednim od brojnih sportista koji su sreću potražili u politici – Amelom Mekićem. Nekoć vrhunski džudista i olimpijac, iz SDA je prvo prešao u SDP, uzeo mandat u Skupštini Kantona Sarajevo, da bi se, potom, vratio gdje se nalazi i danas.

ba.n1info.com

Related posts

Kako da se spasite od ujeda buha?

Peugeot 508 Sport Engineered – novo doba Peugeota

Rješenje za haram vezu!

Leave a Comment