Image default
Tehnologija

Kako spriječiti pregaranje sijalica

Jutarnje pokretanje auta s upaljenim svjetlima danju i noću ponekad ne idu glatko. Mahom na novijim autima, uglavnom talijanskog i francuskog porijekla, zajedno s kontaktom uključuju se i svjetla, a nakon verglanja pukne žarna nit i u vratima garaže vidite svjetlost samo jednog fara. Sve bi bilo u redu da zamjena ponekad nije posao za gimnastičare i ginekologe jer je pristup uglavnom nemoguć. I tako, po dvije nove sijalice od 20 KM u svakih šest mjeseci mora vas nagnati da trajno riješite problem, zar ne?

Iskusniji autoelektričari postali su rijetkost. No, ima onih “starog kova” koji razumiju ono što rade pa su se dosjetili rješenja. Naime, na novijim autima tijekom pokretanja napon doseže i do 14,5 Volti, a nepravilan napon na niti H7 sijalice koja ima malu kapsulu i “šokira” ju se “na hladno” nakon nekog vremena uništi žarnu nit koja puca i žarulja postaje neispravna.

Činjenica da se pregaranje sijalice najčešće događa na francuskim i talijanskim autima električare je dovela do srži problema. Nije vrijeme da ljubitelji njemačkih automobila likuju, jer problemi nastaju uglavnom zbog automatskog paljenja svjetala u vrijeme dok još uvijek radi elektropokretač. Dakle, paljenje se može odgoditi nekim elektroničkim sklopom (skupo), ili se jednostavno na plus vodič sijalice može staviti NTC otpornik koji ima velik otpor sve dok se ne zagrije, što traje pola sekunde do dvije sekunde.

Najosjetljivija sijalica je H7 jer ima jaku žarnu nit i vrlo malenu kapsulu. Problem je što se NTC otpornik potrebnih vrijednosti teško nabavlja u specifikaciji koja je potrebna za ugradnju na auto, no oni spretniji putom interneta lako će pronaći pravu stvar – NTC otpornik za struje od 10 Ampera i s otporom od 5 Ohma koji će riješiti stvar za sijalicu snage do 100 Watta.

Taj se otpornik spaja serijski na vodič kojim je sijalica spojena na instalaciju i kada uključite svjetla otpornik će se zagrijavati, a paljenje svjetala podsjećat će na paljenje xenon farova. Čim se zagrije iznad 75 stupnjeva, otpornik će smanjiti otpor na minimalnu vrijednost. Za pregrijavanje ne treba brinuti jer je predviđen da radi na 120 stepeni. Usto, ugradite li ga negdje u far, neće rastopiti plastiku ili oštetiti zrcalo jer se i same žarulje poprilično griju.

Poanta je da se tijekom paljenja otpor smanjuje, a žarne niti se polagano zagrijavaju i trajat će puno dulje nego prije. Pod mane mogu se nabrojati mali pan napona od oko 0,5 Volti na sijalici, ovisno o snazi sijalice, i teoretski manji intenzitet svjetlosti (ali samo teoretski, teško je zamjetljivo u praksi). Usto, CAN BUS komunikacija kojom elektronika provjerava ispravnost sklopova na autu prijavit će grešku kao da je sijalica izgorjela. Naravno, ona bi se na većini auta trebala ugasiti nakon jedne sekunde čim se otpornik zagrije i postupno mu padne otpor.

Spretniji kućni majstori ovo mogu ugraditi sami lemilicom i s malo termo bužira, ili jednostavno spojiti sve stopicama za autoelektriku. Nema potrebe za izradom kućišta, dovoljno ga je ugurati u far i stvar riješena. Ako vam je auto pod garancijom, nemojte ga ugrađivati jer ćete izgubiti pravo na garanciju jer ste dirali odnosno preradili instalaciju. Sve što trebate je potražiti NTC otpornik za struje od 10 Ampera s otporom od 5 Ohma i zasukati rukave.

Ostavite Vaš komentar!

Related posts

BiH u zakonu još uvijek nema ni definiciju drona

Jeste li alergični na polen ili prehlađeni

Imamo li pravo na privatnost ako je se i sami svakodnevno svjesno odričemo?

Leave a Comment