Image default
Arhiva

Kako spojiti dva slaba pčelnja društva?

Na adresu portala [email protected] došlo je zanimljivo pitanje za našu stručnu službu zaduženu za odgovaranje na pitanja o poljoprivredi, a glasi:

Zbog grabeži moram spojiti dva oslabljena društva, na koji način da to uradim?

Za portal www.pravisavjeti.info na pitanje odgovar: Munib prošić dipl.ing.agr.

Zahvaljujemo se čitatelju na ukazanom povjerenju,

poštovani gospodine, kako je u vašem pčelinjaku došlo do grabeži i sami bi uradili isto, spojili bi slabija društva, kako bi dobili jedno jače, koje je stabilnije, lakše je održavati jedno društvo nego dva itd.

Prvo procijenite koje je od ta dva društva koliko-toliko jače?

Pravilo bi bilo da se slabije društvo dodaje jačem, logično je…

Prvi korak koji trebate učiniti jeste da nadimite košnice, da “smirite i zbunite” pčele da lakše podnesu spajanje. Iz slabijeg društva odstranite maticu, što je humanije, nego da je ostavite da je jača matica ubije. Većina pčelara neće da se zamara s tim, pa ostave matice da se bore za dominaciju i opstanak.

Preporučujemo Vam da spajanje drštava izvršite uz pomoć obične novine, odnosno novinskog papira. To radite tako što novinski papir stavite između košnica koje spajate. Poželjno je novinu izbušiti sitnim rupicama, zbog bržeg i lakšeg kontakta. Podrazumjeva se da će pčele ubrzo proširiti te rupe, da dođu kontakt sa drugim pčelama.

Uzimajući u obzir da usljed djelovanja dima i postepenog približavanja pčela jednih drugima, one se postepeno sprijateljuju  i izjednačuju mirise. Samim tim one već čine novo, jače društvo, koje je mnogo korisnije.

Nakon nekoliko dana, otvorimo košnice da izbacimo novinu, mada većinu toga pčele same izbace, jer su poznate da se mnogo čiste.

Nadamo se da Vam je odgovor pomogao!

Za portal www.pravisavjeti.info na pitanje odgovar: Munib prošić dipl.ing.agr.

Related posts

Prelijepo učenje Kur'ana jednog krajišnika

SAVJETNICI

Roditeljska pažnja: Paze li roditelji šta im djeca rade na you tube?

SAVJETNICI

Vremenski bilten

SAVJETNICI

Leave a Comment