Image default
Arhiva

Kako sigurno raditi sa motornom pilom

Današnji izgled lanca motorne pile, nazvanog „chipper“ lanac, patentiran je 1946., patentirao ga je američki šumar Joe Coxu. Kako bi se omogućio rad motorne pile u svim položajima razvijen je membranski rasplinjač, razvio ga je 1948. McCulloch.

Razvojem centrifugalne spojke, iz motornih pila izbačena je komplicirana transmisija, koja je znatno doprinosila masi motorne pile, što je otežavalo njenu upotrebu.

Prije pokretanja potrebno je provjeriti da li je motorna pila ispravna kako bi rad sa njom bio siguran. Pri tome se misli na pravilno postavljenu vodilicu, propisno zategnut lanac, ispravnu kočnicu lanca, polugu gasa i osigurač poluge gasa te kombiniranu polugu za gašenje, rad i pokretanje (start, čok) motorne pile.

Potrebno je paziti da su ručke uvijek čiste, bez masnoća i smole na njima kako bi rad s pilom bio siguran. Kod ulijevanja goriva u spremnik, motor pile mora biti isključen kako bi se spriječio nastanak požara. Isto tako pilu treba držati na dovoljnoj udaljenosti od otvorene vatre. Ako se prilikom ulijevanja gorivo prolije, pilu treba odmah očistiti.

Sve motorne pile u današnje vrijeme su konstruirane na način da njima upravlja jedan rukovatelj sa obje ruke. njem novih materijala prilikom izrade konstrukcije. Pedesetih godina prošlog stoljeća razvijene su motorne pile koje imaju osobine suvremenih motornih pila. Dakle, bile su namijenjene za rad jednog radnika, mogle su raditi u svakom položaju.

U zadnje vrijeme velika sredstva se ulažu i u razvoj novih pogonskih motora, s kojima bi se pospješilo sagorijevanje goriva u samom pogonskom motoru te na takav način smanjio negativan utjecaj motornih pila na radnike i sam okoliš.

Zbog načina rada motorne pile tj. zbog načina podmazivanja i kretanja lanca, velike količine ulja za podmazivanje završavaju u prirodi i radnom okolišu. Kako bi se smanjile negativne posljedice koje uzrokuje upotreba mineralnih ulja, znatna sredstva su uložena u razvoj kako bioulja tako i u razvoj biogoriva, čijom se upotrebom znatno smanjuje štetan utjecaj motornih pila na prirodu i okoliš.

Related posts

Mobitel ubija! Video s porukom!

SAVJETNICI

Vremenski bilten

SAVJETNICI

Kršćani i Jevreji imaju slobodne dane, muslimanima se osporavaju slobodna dva sata

SAVJETNICI

Leave a Comment