Kako se vrši mjerenje očnog tlaka

Mjerenje očnog tlaka ili tonometrija je pretraga koja se odvija u sklopu oftalmološkog pregleda, a posebno kod sumnje da postoji određeni razvoj očnih bolesti, kao što je glaukom. Na zdravo oko je prisutan stalni pritisak koji vrši nakupljanje očne vodice na očne stijenke, a normalne vrijednosti očnog tlaka iznose 9-20 milimetara žive.

Sve vrijednosti ispod 5 milimetara žive ukazuju na sniženi očni tlak, a sve vrijednosti iznad 20 milimetara žive ukazuju na povišeni očni tlak, jedan od simptoma glaukoma.

Vrlo je važno mjeriti očni tlak jer povišeni očni tlak ne uzrokuje bol, koja upućuje na zdravstveni problem, a postupno se dovodi do sužavanja vidnog polja, kao i do sljepoće ukoliko se pravovremeno ne liječi.

Glaukom se najčešće razvija u starijoj životnoj dobi, pa se tonometrija preporučuje obaviti nakon 40. godine života. Ukoliko osoba osjeća pritisak u očima, ima mutni vid, primjećuje rasap snopa svijetla oko rasvjetnog tijela, ili netko u obitelji boluje od glaukoma, pregled se savjetuje žurno obaviti.

Očni tlak se mjeri nekontaktnom tonometrijom, aplanacijskom tonometrijom, palpacijom očnih jabučica ili indentacijskom tonometrijom.

Prije pregleda tonometrije zahtijeva se ne nošenje mekih leća jedan dan i ne nošenje polutvrdih kontaktnih leća tri dana. Pacijent leće treba ponijeti na pregled, kako bi oftalmolog provjerio jesu li adekvatne dijagnozi pacijenta.

Ako osoba ima očne smetnje, treba obavezno to napomenuti liječniku, te ukoliko konzumira bilo kakve lijekove, boluje od dijabetesa ili ima u obitelji osobu koja boluje od glaukoma.

Prilikom izvođenja kontaktnih metoda mjerenja tlaka, mogu se javiti i komplikacije, ali su one vrlo rijetke. Ako pak dođe do komplikacija, one mogu biti alergije, te bakterijske ili virusne bolesti oka.

Prilikom izvođenja kontaktnih metoda za mjerenje tlaka, moguće su i komplikacije, ali su one vrlo rijetke. Komplikacije mogu biti alergije, bakterijske i virusne bolesti oka.

Cijene pregleda za nekontaktnu tonometriju se kreću od 60 do 100 kuna, dok se za kontaktnu tonometriju cijene kreću od 120 do 200 kn. Zdravstveno osigurane osobe mogu obaviti tonometriju besplatno uz uputnicu HZZO-a.

Osjetite li da imate tegobe na području oka nemojte čekati nego se što prije zaputite kod liječnika, kako se problem ne bi dodatno zakomplicirao i kako bi što dulje održali zdravlje svojih očiju.