Kako se puni kasa. Ministar planira oko 160.000 vozila maknuti iz saobraćaja

Dok se građani širom BiH svake zime guše zbog enormnog zagađenja zraka, nadležni ne poduzimaju ništa da se ovaj problem koliko-toliko riješi. Jedina mjera koja je poduzeta bila je ona lanjska u Kantonu Sarajevo, kada je krajem decembra uveden sistem vožnje „par-nepar“.

Ali, ovakva odluka izazvala je veliko ogorčenje i negodovanje građana pa je nakon samo dva dana ukinuta.

Tehnički pregled
Ni ove zime nijedan nivo vlasti ne nudi nikakvo rješenje ni pomoć građanima, osim što je federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić predvidio da u FBiH iz saobraćaja isključi 158.587 vozila.

U FBiH je, prema zvaničnim podacima, evidentirano 86.067 vozila koja su ispod ekološke norme jedan te 23.358 vozila s normom jedan i 49.162 vozila s normom dva.

Iz Federalnog ministarstva poručuju da će se, ako i ove zime zagađenje bude alarmantno, iz prometa moći selektivno isključivati najveći zagađivači, odnosno vozila s eko-oznakom ispod jedan te jedan i dva.

S druge strane, iz Državnog ministarstva komunikacija i prometa za „Avaz“ kažu da bi ovakvo postupanje federalnog ministra bilo protuzakonito, jer se isključivanje vozila iz saobraćaja ne može propisati Pravilnikom o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila (eko-test) u stanicama za tehnički pregled vozila.

Podsjećaju da je Državnom ministarstvo na osnovu Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH bilo zaduženo za donošenje ovog pravilnika, a samo je njegova implementacija u nadležnosti entitetskih ministarstava.

Nije po zakonu

– U okviru Pravilnika definiran je cjenovnik usluga tehničkog pregleda vozila kojim je propisana cijena od pet KM za eko-test pa je i dalje nejasno zašto se na federalnom nivou taj test naplaćuje šest puta više – ističu iz Državnog ministarstva.

Posebno naglašavaju da na nivou BiH još nije donesena bilo kakva odluka o tome da eko-test može biti eliminatoran, pa je i isključenje iz saobraćaja vozila na osnovu rezultata testiranja također protuzakonito.