Image default
PreporučujemoTehnologija

Kako se ponašati u avionu u slučaju problema

Kada razmišljate o mogućim problemima u avionu, vjerojatno vas preplavi panika i osjećaj nemoći i straha. Nalazite se u zraku i nemate kontrolu nad ničim što se događa. Vaš sudbina je u rukama pilota. No, prvo i glavno pravilo u takvoj situaciji je da ne paničarite. Razmislite može li vaša panika utjecati na ishod. Odgovor je naravno – ne može. Dakle, važno je ostati miran i priseban i ne se uzbuđivati.

Mislite i na druge

Mislite i na ljude oko sebe. Nikome ne bi bilo lako u toj situaciji, a najmanje što nam treba je netko tko paničari i vidi sve crno. Takvim stavom i razmišljanjem uskraćujete si mogućnost preživljavanja u padu aviona.

Ublažite udarac u glavu

Ako su u avionu nastali problemi prvo što morate napraviti je i da se postavite u položaj u kojem ćete spriječiti ili ublažiti udarac u glavu. Zaštitite rukama glavu i ostanite koliko god možete mirni.

Koliko ima sjedala do izlaza

Prije nego što avion krene, provjerite gdje se nalazi izlaz i prebrojite koliko sjedala ste udaljeni od njega. Ako prostor bude ispunjen dimom nećete vidjeti u kojem smjeru se nalaze vrata. Također, preporučuje se da do izlaza otiđete puzanjem jer se otrovni dimovi obično zadržavaju u gornjem dijelu aviona.

Bez alkoloha

Kako biste bili prisebni i svjesni za sve eventualne nezgode, nikada u avionu ne konzumirajte alkohol i tablete za spavanje. Preporučuje se da ostanete budi za vrijeme leta, a kako biste spriječili pospanost, naspavajte se prije odlaska na put.

Skok kroz tobogan

Budite spremni da ćete možda morati iskočiti kroz tobogan iz aviona. U tom slučaju, koliko god vam to bilo teško, učiniti to odmah. Imajte na umu da se iza vas također nalaze ljudi koji spas traže u izlazu, a što prije izađete iz aviona, prije ćete biti na sigurnom. Skočite i oslobodite izlaz za druge.

Proučite plan za eventualne krizne situacije koji se nalazi obično na sjedalu ili ćete ga dobiti od stjuardese. Slijedite upute pilota i svih ostalih članova posade jer su oni stručni za djelovanje u takvim situacijama i znaju kako se najbolje ponašati do njihova rješavanja.

Autor: M.L., Foto: Vibrant Image Studio/Shutterstoc

Related posts

Loš urod kukuruza u najvećoj žitnici u BiH

Prihranite travnjake prije zime

Deset koraka do zdravijeg doma

Leave a Comment