Kako se očevi odnose prema sinovima i kćerima

Očevi s kćerima i sinovima ne postupaju isto ..

Naučnici su zaključili da očevi u interakciji s kćerima koriste različiti rječnik i ton obraćanja u odnosu na jezik i ton kojim se obraćaju sinovima. Isto tako, skloni su pokazati više razumijevanja za emocionalne potrebe i stanja kćeri.

“Razlike u ponašanju su najvidljivije dok su djeca mala, u dobi do 3 godine”, izjavila je dr. sc. Jennifer Mascaro, voditeljica istraživanja, za The Huffington Post.

Prethodna istraživanja, koja su se većinom provodila u obliku anketa, pokazala su da se očevi jednako odnose prema sinovima i kćerima. Upravo zato, u ovom istraživanju primijenjen je praktičniji pristup.

Očevi dobrovoljci, njih 52, dobila su uređaj za snimanje koji su nosili u kopči remena i snimali vrijeme provedeno sa djetetom tokom jednom radnog dana i jednog dana tokom vikenda. Uređaj nije snimao stalno već se aktivirao u pravilnim vremenskim razmacima, a očevi nisu znali u kojem će se trenutku to dogoditi.

Zaključci

Očevi više pjevaju svojim kćerima, nego li sinovima, zaključili su naučnici. U komunikaciji s kćerima skloniji su koristiti riječi povezane s emocijama, poput: plakanje, tuga, suze, usamljenost. Također, očevi kod obraćanja kćerima koriste kompleksnije izraze i rečenične strukture, koje pomažu boljem razvoju jezika djeteta piše zdravakrava.ba .

S druge strane, u komunikaciji sa sinovima češće koriste riječi koje upućuju na uspjeh, poput: pobjeda i ponos. Isto tako, sa sinovima su skloniji igrati igre “pobjede i poraza”.

Kada su očevima pokazali fotografije njihove djece s različitim izrazima lica, očevi djevojčica su najjače reagirali na fotografije na kojima su njihove kćeri sretne. Očevi koji imaju sinove su iskazali najjaču reakciju na fotografiju svog sina s neutralnim izrazom lica, što znanstvenici pripisuju tomu da ih je takav izraz lica zbunio jer ne iskazuje nikakvu emociju.