Image default
Arhiva

Kako se brišu Bošnjaci koji trebaju glasati putem pošte!?

Među Bošnjacima iz Podrinja koji se spremaju za naredne lokalne izbore, zavladao je strah i panika zbog nevjerovatne podvale.Kako je za Avaz.ba ispričao Jasmin Baltić sa biračkih spiskova za glasanje u nekoliko opština Podrinja, masovno se brišu Bošnjaci koji trebaju glasati putem pošte i njihova se imena pojavljaju na drugim adresama, tačnije u Srbiji. On je naveo primjer svog prijatelja Mehmeda Ibrahimovića koji živi u Švicarskoj, porijeklom je iz Istočne Bosne, no prijavljen je za izbore u srbijanskoj Rumi?!

Kako je naveo, u prevodu to znači da Bošnjaci neće moći glasati tamo gdje imaju prijavljeno prebivalište, odnosno da će njihov glasački listić umjesto na pravu adresu otići u Srbiju. Ibrahimović je objavio i status na Facebooku gdje je kao dokaz priložio i ličnu kartu i mjesto gdje je prijavljen za izbore.
– Požalio mi se jutros na Bajramu jedan moj komšija čiju sam ja prijavu poslao za izbore da još nije ništa dobio za glasanje. Ja mu kažem da nisam ni ja dobio jos ništa, morat ću to provjeriti, a provjeri i ti. Dođem kući i odmah na internet stranici izbori.ba vidim da sam ja u Rumi (Srbija) prijavljen, a nikada u životu u toj zemlji nisam bio a kamoli se prijavio. Evo dokaz je i moja lična karta i ono što pokazuje gdje treba da glasam – napisao je Mehmed Ibrahimović.

Kako je rekao Baltić, tako su glasači iz Podrinja suočeni sa malverzacijom ličnih dokumenata, a kako ističu njegovi sunarodnjaci iz Podrinja suština je u sljedećem – potrebno je poništiti bošnjačke glasove i da će ustvari za njih neko drugi glasati u Srbiji, a zna se kako. Od izvora koji je dobro upućen u ova dešavanja kaže da se jedino za ispravljanje ove nepravde bori Ramiz Salkić, potpredsednik entiteta RS.

–  Najgore je što CIK ovdje ništa ne poduzima. Prave se kao da ništa ne mogu da učine po ovome pitanju. Tako je bilo kad smo e-mailom slali naše fotografije gdje nam je rečeno kako fotografija ne odgovara ili da su dobijali prazne e-mailove. Zanimljivo je da se na spisku za glasanje na izborima 2012.godine u dijaspori za opštinu Bratunac nalazilo svega 138 Srba a na Izborima 2016.godine pravo glasa će imati 1.462 Srba – kazao je Baltić.

Kontaktirali smo i predsjednika RS Ramiza Salkića koji je rekao da je na ovaj problem upozoravao još prije mjesec.

Salkić: Evidentno je da smo imali strašnu zloupotrebu kada je u pitanju registracija

– Da li je neko greškom prebačen ili je, pak, neko vršio malverzaciju dokumenata ne mogu o tome govoriti ja, već istražni organi. Ja sam pozvao i Centralnu izbornu komisiju, ali i sve druge nadležne pravosudne institucije da poduzmu korake i da zajedno s MUP-om Srbije provjere da li je došlo do malverzacije. Nemoguće da je iz Bratunca 1.500 ljudi radi u Srbiji. Znam lično i nekoliko slučajeva gdje su neki Bošnjaci izmanipulisani da potpišu nekakav obrazac, a onda su njihovi dokumenti poslani za registraciju, oni žive ovdje, a putem tih manipulacija od strane srpskih političara iz Bratunca prijavljeni su da će glasati poštom iz Srbije. Evidentno je da smo imali strašnu zloupotrebu kada je u pitanju registracija za glasanje putem pošte, ja i ovim putem pozivam istražne organe da povedu istragu, da utvrde ko je to radio i na koji način – kazao je Salkić.

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/254412/kako-se-s-birackih-spiskova-u-podrinju-brisu-bosnjaci-koji-trebaju-glasati-putem-poste#sthash.MTWqwTqq.dpuf

 

Related posts

Bankari najjveći neprijatelj naroda.

Iz sigurnosti zapada u bosansku štalu da uzgaja krave

Nezaštićeno bh. tržište nafte

Leave a Comment