Kako se boriti protiv prehlade

Načeti imunitet teško se brani od virusa, no postoje stvari kojima možete značajno skratiti njeno trajanje ili je pak zaustaviti prije nego se razvila.

Nos vam curi, glava boli, a naziru se i počeci bolnog kašlja – scenarij je poznat većini ljudi, s obzirom na to da nas prehlada u prosjeku uhvati tri puta na godinu. To možda i ne bi bilo toliko zamorno, da prehlade ne traju oko devet dana, no stručnjaci tvrde da se pametnim trikovima može spriječiti ili barem značajno skratiti vrijeme bolovanja.

Prvi korak je da počnete piti više vode, čajeva ili narančina soka. To ublažava grlobolju i začepljenost nosa, ali u borbi protiv tih simptoma još će bolje pomoći čaša tople vode u kojoj ste rastopili pola kašike soli. Grgljanjem slane vode izvlači se višak tekućine iz tkiva u grlu, što smanjuje upalu i olakšava iskašljavanje. Time se i “ispiru” bakterije i virusi te ubrzava oporavak.

Prirodni lijek s kojim prehlada traje samo dva dana

Narodni lijekovi s razlogom se koriste već stoljećima – oni dokazano pomažu u ublažavanju simptoma i skraćivanju trajanja bolesti.

Najbolja stvar je što se oni već nalaze u vašoj kuhinji, a sve što trebate je pripremiti si taj napitak koji djeluje antivirusno i antibakterijski, a osim toga ima blagotvorni učinak na iziritiranu sluznicu.

Potrebni su vam samo med i cimet, koje trebate izmiješati u omjeru 1 kašika meda i dvije kašike cimeta u prahu. To promiješajte u 1 dcl mlake vode, sve dok se med ne otopi. Napitak je najbolje piti dva puta na dan, tri dana uzastopno.

Jedini dodatak koji djeluje

Iako nas oduvijek uče kako C vitamin ima čudotvorno djelovanje na imunitet, prema brojnim zdravstvenim studijama on nema efekt ako ga uzimamo tek nakon što nas prehlada pogodi, već više služi kao prevencija.

No, dodatak koji se definitivni isplati uzimati je cink – naime, taj mineral onemogućuje razmnožavanje rinovirusa, nanočestica koje su uzrok obične prehlade. U velikom istraživanju iz 2010. pokazalo se da ljudi koji uzimaju cink za vrijeme prehrale, viroze ili gripe na taj način skrate vrijeme trajanja bolesti za oko 35 posto. Također, njihovi su simptomi bili znatno blaži.

Što ako prehlada nije samo to?

Prehlada se manifestira temperaturom manjom od 38 °C i grloboljom čiji je uzrok slijevanje iz sinusa, a za streptokoke je tipično oticanje limfnih čvorova i krajnika.

Bris grla će jedini tačno utvrditi je li uzrok grlobolji streptokok, no neki znakovi pokazat će vam da niste samo prehlađeni već trebate ići kod doktora kako bi dobili antibiotike. To uključuje bijele mrlje u usnoj šupljini (na području jezika, krajnika i ždrijela), slijevanje iz sinusa koje se očituje žuto-zelenim sekretom te u rijeđim slučajevima osip. Jave li vam se ti simptomi, najbolje je posjetiti doktora.