Image default
Arhiva

Kako se besplatno zaštiti od komaraca

Vrućina je i sve više vremena provodimo vani sa porodicama ali i kad krenemo spavati u sobi zuji poneki komarac koji nam pokvari raspoloženje i ujutro se budimo s crvenim otocima koji su izazvali svojim otrovnim ugrizima.
Piše: Munib Prošić dipl. ing. agr.

Na tržištu BiH postoji veliki broj preparata indistrijske proizvodnje koji su efikasni samo na reklamama. Ni na jednoj reklami nismo čuli koje su negativne posljedice na zdravlje, niti jednu negativno osobinu tih preparata nikad nećemo od njih čuti.

Upravo zbog toga dobili smo ideju da pišemo o biljkama koje imaju repelntna svojstva, odnosno biljkama koje odbijaju komarce i druge insekte.

Urednička ekipa portala pravisavjeti.info donosi Vam spisak tih biljaka koje imamo u kući ili  u bašti a ne znamo kako ih još bolje iskoristiti.

Repelent broj 1. – Mellissa officinalis, poznatija kao MATIČNJAK

Ova biljka je korov, koji inače ne primjetimo, osim možda kao začinska biljka da se upotrebljava u našim kuhinjama. Poznato je da korovi podnose i najteže uvjete i da ih je lako “gajiti”, samim tim iskoristimo ove pogodnosti i njenu invazivnost, te posadimo je u vaznama za cvijeće. Kad porastu stavimo je u svom domu na nekoliko lakacija na kojima mislimo da će doći do nakupljanja komaraca i sami se uvjerimo u njeno djelovanje. Napominjemo da je sjeme u kesicama vrlo lako pronaći u svim bolje opremljenim poljo apotekama i marketima u BiH.

Repelent broj 2. Lavandula officinalis, poznatija kao LAVANDA

Ova biljka raste u prirodi kao grmolika biljka, ugodnog mirisa i lijepog izgleda. Pored toga što je dekorativna, ispoljava i repelntna svojstva i svojim mirisom odbija komarce. Možete istrljati rukama cvijet lavande i utrljati ga u kožu, kao kremu i dobiti veoma efikasnu zaštitu protiv komaraca. Sjeme lavand emožete pronaći isto u kesicama, ali postoje i sadnice lavande u svim bolje opremljenim vrtnim centrima.

Repelent broj 3. Tagetes sp., poznatija kao KADIFICA

Kadifica ili Kadifa poznata je biljka koju možemo uzgajati na balkonima, terasama i u vrtovima. Biljka ima specifičan miris koji odbija komarce. Kadifice sadrže Pyrethrum koji je dio mnogih hemijskih repelenata. Možete ju posaditi u vrtu kako bi uokvirili gredicu ili da bi napravili živu ogradu koju komarci neće prijeći. Međutim nemojte ih stavljati na stol ili blizu hrane jer jako privlače ose. Sjeme u kesicama možete nabaviti u poljoapotekama.

Repelent broj 4. Ocimum basilicum, poznatija kao BOSILJAK

Ova biljka se inače koristi u kuhinji kao dodatak hrani, ali sad znate da se može koristiti kao još jedan prirodni repelnt za odbijanje komaraca. Posjeduje i dekorativne osobine, te je veoma lako posaditi u saksije i staviti na odgovarajuća mjesta.

Repelent broj 5. Mentha pulegium, poznatija kao MENTA

Ona je prirodni repelent, koja djeluje zbunjujuće na komarce te ih odbija, lai zanimljivo je da privlači leptire i pčele, što isto može prestavljati problem ko je osjetljiv na ubod pčela.

Repelent broj 6. Calendula officinalis, poznatija kao NEVEN

Neven je veoma učinkovit u liječenju nekih kožni oboljenja, ali je i veoma dobar repelent protiv komaraca. Također je veoma lijep za dekoracije, ali i za zaštitu. Uzmete nekoliko cvjetova i utrljate ih na kožu, samim tim ste nanjeli zaćštitu.

Za portal www.pravisavjeti.info, piše Munib Prošić dipl. ing. agr.

Related posts

STARline u subotu predstavlja Mercedes-Benz modele

Kako vaš organizam reaguje na Koka-kolu?

Putnici će SMS-om moći saznati kad imaju prijevoz

Leave a Comment