Image default
Arhiva

Kako sami da obnovite parket?

Parket se smatra jednim od dugovječnijih podnih obloga, kao i svaki materijal s godinama se ošteti i izgubi sjaj. Ako ne želite kompletnu promjenu, restauracija starih parketa je dobar izbor.

Budite sami svoj majstor i kako god uradite sami sebi nećete zamjeriti, pa krenimo s osnovnim postupcima u ovoj akciji.

Brušenje parketa započinje pripremama: uklanjanjem namještaja, tepiha i zavjesa. Nakon toga slijedi odstranjivanje rubnih letvica (lajsni), a za dobivanje glatke površine bit će potrebno ponoviti brušenje sve dok se ne postigne čistoća.

Za profesionalni efekt potrebno je upotrijebiti brusilice od kojih razlikujemo one koje u mašini imaju valjak i rotacione (s ugrađenim rotacijskim diskovima). U usporedbi sa starim generacijama brusilica, današnje količinu prašine svode na minimum što je također olakšavajuće u čitavom postupku.

Lakiranje slijedi nakon postupka brušenja, a kvalitetno odrađeno daje estetski dojam vašim parketima.
Prije nanošenja laka potrebno je ukloniti sve nečistoće s površine. Kad se jednom nanese lak, a na parketu ostanu nečistoće ne postoji mogućnost naknadnog uklanjanja.

Zbog toga je takvom postupku potrebna potpuna posvećenost i koncentracija. Ekološki najprihvatljiviji su vodeni lakovi koji nadopunjuju prirodnost drveta. Postupak započinjemo temeljnim lakom koji je odabran prema vrsti drveta koji lakiramo, te nakon sušenja parket premazujemo s 2- 3 sloja laka.

Bojanje (bajcanje) parketa vratit će ljepotu vašim podnim oblogama, a željeni ton boje možete odabrati u širokoj paleti ovisno o odabiru proizvođača. Na raspolaganju su vam sve boje prirodnog drveta: hrast, trešnja, jelovina, mahagonija, bukva, tikovina…

Način na koji su parketi obrađeni, vrsta drva, vrsta boje; sve su to faktori koji mogu utjecati na boju površine. Vrste boja koje se koriste su: uljane, alkoholne, vodene i nitro boje(bajcevi), a dodatno se još razlikuje prema načinu primjene i proizvođaču. Mogu se nanositi kistom, špricanjem, spužvom, valjkom…

Postoji mogućnost pojave mrlja i neravnomjerne obojenosti, zato je važno imati parketara od povjerenja koji će pravilnom i kvalitetnom pripremom postići maksimum.

Related posts

Dodirivanje Kur’ana bez abdesta?

Paulovnija je marketinški trik ili stvarnost?

Bosanski jezik u ranom srednjem vijeku

Leave a Comment