Image default
Arhiva

Kako roditi pametno dijete?

Znamo da želite roditi pametno malo stvorenje. Zato vam nudimo deset sugestija za način života tokom trudnoće i u prvim mjesecima nakon poroda:

Važne nutrijente za razvoj mozga dijete će dobiti ako redovno jedete jaja, govedinu i mliječne proizvode.
U trudnoći treba provjeriti rad štitnjače.
Redovno lagano vježbajte i dovoljno se krećite (ako ljekar ne odredi drugačije): istraživanja pokazuju veću inteligenciju i govorne sposobnosti u dobi od pet godina kod djece čije su majke vježbale u trudnoći.
Pazite na težinu.
Redovno posjećujte zubara (laik nikada ne bi pomislio da zubi mogu imati veze s djetetovim mozgom).
Osigurajte dovoljno vitamina, posebno B12.
Opuštajte se i održavajte dobro raspoloženje, jer hormoni stresa vjerovatno smanjuju cirkulaciju u maternici, a mogu utjecati i na razvoj sinapsi. Različite metode opuštanja tokom trudnoće višestruko su korisne.
Dojite, jer je i dojenje višestruko korisno.
Pobijedite postporođajnu depresiju: majke od nje pate dosta često u prvoj godini djetetovog života. Istraživanja su pokazala da njihova djeca imaju siromašniji rječnik zato što se majke u depresiji manje bave i igraju s djecom, jer ih muče lični problemi. Depresija je težak problem i svakako se u borbi protiv nje treba obratiti stručnjaku.
Pazite na količinu željeza u krvi: svi minerali su važni u razvoju djeteta tokom prve dvije godine, no ozbiljan manjak željeza može utjecati i na moždana oštećenja. Posavjetujte se s ljekarom, jer prevelike količine željeza, pak, mogu biti toksične.

Related posts

Na depou MUP više od 300 automobila koji godinama čekaju starog ili novog vlasnika

Šta su nama naše džamije

Pravi savjeti: Čuvajmo se rasprava!

Leave a Comment