Image default
Arhiva

Kako roditi pametno dijete?

Znamo da želite roditi pametno malo stvorenje. Zato vam nudimo deset sugestija za način života tokom trudnoće i u prvim mjesecima nakon poroda:

Važne nutrijente za razvoj mozga dijete će dobiti ako redovno jedete jaja, govedinu i mliječne proizvode.
U trudnoći treba provjeriti rad štitnjače.
Redovno lagano vježbajte i dovoljno se krećite (ako ljekar ne odredi drugačije): istraživanja pokazuju veću inteligenciju i govorne sposobnosti u dobi od pet godina kod djece čije su majke vježbale u trudnoći.
Pazite na težinu.
Redovno posjećujte zubara (laik nikada ne bi pomislio da zubi mogu imati veze s djetetovim mozgom).
Osigurajte dovoljno vitamina, posebno B12.
Opuštajte se i održavajte dobro raspoloženje, jer hormoni stresa vjerovatno smanjuju cirkulaciju u maternici, a mogu utjecati i na razvoj sinapsi. Različite metode opuštanja tokom trudnoće višestruko su korisne.
Dojite, jer je i dojenje višestruko korisno.
Pobijedite postporođajnu depresiju: majke od nje pate dosta često u prvoj godini djetetovog života. Istraživanja su pokazala da njihova djeca imaju siromašniji rječnik zato što se majke u depresiji manje bave i igraju s djecom, jer ih muče lični problemi. Depresija je težak problem i svakako se u borbi protiv nje treba obratiti stručnjaku.
Pazite na količinu željeza u krvi: svi minerali su važni u razvoju djeteta tokom prve dvije godine, no ozbiljan manjak željeza može utjecati i na moždana oštećenja. Posavjetujte se s ljekarom, jer prevelike količine željeza, pak, mogu biti toksične.

Related posts

Sestre Delić u poduzetničkim vodama: Zagrepčanima nude zdravu hranu lokalnih proizvođača

Biometerološka prognoza

Šeher Sarajevo prije 100 godina

Leave a Comment