Kako protiv krpelja, kako da se zaštitim za 1.maj ?

Kako biste spriječili pojavu krpelja u travi, namjestite noževe kosilice na najniže.

Jedva sam dočekala godišnji odmor, a male nam napasti u prirodi, na obali rijeka i jezera, moru, u stanu, ne daju mira.

Kako stati na kraj krpeljima, mravima i komarcima?

Donosimo vam prave savjete iz nanine sehare kako se na jednostavan način zaštititi od uboda komaraca, kako otjerati mrave koji su upravo došli podijeliti s vama vaš obrok u prirodi ili stanu, kako se zaštititi od krpelja tokom boravka u prirodi.

To je veoma važno za djecu, ali i odrasle kad se razigraju po travi, pa ih \'zaskoči\’ krpelj, koji, ako je zaražen, može uzrokovati virusne i bakterijske bolesti. Kako postupiti kad ga otkrijete na koži?

Preporuka struke:

Rat protiv krpelja, kako da se zaštitim ?

 

Za one koji su često u prirodi medicina preporučuje cijepljenje, kako bi izbjegli bolest koju uzrokuje krpelj zaražen virusom – upalu moždane ovojnice.

Lajmsku boreliozu i erlihiozu uzrokuju krpelji zaraženi bakterijama. Biljke će vam sigurno pomoći da otjerate spomenute kukce.

U svijetu je čak 3000 biljnih vrsta koje učinkovito djeluju protiv malih napasnika. Jeste li znali da kadulja i lavanda tjeraju krpelje, ali i mrave i komarce, metvica udaljava sve kukce, kao i kamilica, lovor ih također udaljava, a timijan i bazga su pravi čistači i neprijatelji komaraca i mrava.

Neven je prava blagodat u našem vrtu jer tjera sve napasnike. I još puno toga pročitajte u našem prilogu. Priroda ima lijek za svaki naš problem, pa i protiv kukaca.

Kako ukloniti krpelja uz pomoć obične soli

Mjesto, gdje se prilijepio krpelj, treba posuti sitnom solju i odgore staviti komadić mokre vate. Dokltorica je sa sigurnošću tvrdila da će za 20-30 minuta (a možda i prije) krpelj izaći sam na površinu tijela.

Poslije samo treba da ga stavite u neku kutijicu i odnesete u laboratoriju da se utvrdi da nije nosilac poliomejelitisa ili encefalitisa ( prema statitistici na svakih 10 krpelja 1 može biti zaražen).

https://www.youtube.com/watch?v=zgR1E-BV6H4

Kako se pripremiti za izlazak u prirodu
Ako, prije izlaska u prirodu, pri ruci nemate sredstvo protiv krpelja i komaraca, možete ga pripremiti sami:

u 200 ml kipuće vode stavite 25 gr karanfilića, prokuhajte 15-ak minuta, ohladite i dodajte 2 supene kašike alkohola.
Prije odlaska namažite tim rastvorom sebe i svog kućnog ljubimca. Trenerica pasa tvrdi da već 10 godina ni jednog krpelja nije donijela iz šume, ni na sebi, ni na svom psu.

Ako nemate vremena za pripremu ovog rastvora, možete koristiti kupovno ulje karanfilića, razređeno vodom – nekoliko kapi na litar vode. Miris karanfilića ne podnose ni komarci.

https://www.youtube.com/watch?v=fI-v8y99aao

l RUTA GRAVEOLENS je zimzeleni začin metalnoplavkaste boje. Prirodni je dezinficijens i insekticid koji tjera i muhe i komarce. Protiv buha će pomoći ako ljubimca istrljate tom biljkom. Ruta će djelovati i protiv puževa u vrtu. Vrlo se lako uzgaja i iz sjemena.

l ARTEMESIA ABSINTHIUM je gorka začinska biljka koja se stoljećima koristi protiv insekata i krpelja. Ljeti cvjeta žuto, a koristi se i u tradicionalnoj medicini i za pripremu biljnog čaja.

l METVICA je omiljeni začin u kuhinji, ali izvrsna je protiv insekata. Njezin jak miris djeluje protiv buha i insekata. Vrećice s osušenim lišćem metvice u ormaru djeluju protiv moljaca. Svježe lišće metvice djeluje i protiv mrava. Lišće metvice možete natrljati na ruke i izložene dijelove tijela protiv komaraca. Isto tako metvicom možete natrljati ljubimca. Metvica uz kupus i rajčicu tjera paučnjake i ostale štetočinje.

l LIMUNSKA TRAVA (Cybopogon citratus) također ima repelentni učinak i vrlo je ugodnog mirisa. Posve je neškodljiva za životinje i izvrstan izbor u vrtu.

Sve biljke čiji miris podsjeća na limun dobre su protiv insekata.

Tu ubrajamo timijan, eukaliptus i limunsku pelargoniju.

Kadulja tjera štetnike s kupusa i mrkve.

Možda niste znali, ali usitnjeno lišće pelargonije pomiješano s metvicom, natrljano na kožu odbijat će insekte.

Kako biste spriječili pojavu krpelja u travi, namjestite noževe kosilice na najniže.

Krpeljima treba trava visine najmanje 7 cm, sve što je niže, ne odgovara im.

Sastoji za prirodni repelent protiv krpelja:

– 50 kapi eteričnog ulja citronele
– 50 kapi eteričnoga ulja limunskog eukaliptusa
– 50 kapi pačulija
– 100 mililitara 70-postotnog alkohola etanola ili hidrolata smilja

Sve sastojke stavite u bočicu sa sprej-pumpicom, dobro protresite i pošpricajte po odjeći.

https://www.youtube.com/watch?v=0_zYavSwvg0

Liječnica opće medicine otkrila nam je postupak za sigurno uklanjanje krpelja.

2 jednostavna koraka za uklanjanje krpelja:

1. Uzmite pincetu za vađenje krpelja pa njome posegnite što dublje uz rub kože da ga uhvatite za ‘glavu’.

Iako se možete poslužiti i klasičnom pincetom, u apotekama se može naći specijalna pinceta za njihovo uklanjanje s kože koja je jednostavnija za upotrebu.

2. Okrećite pincetu u suprotnom smjeru od kretanja kazaljka na satu dok ne uklonite cijelog krpelja.

Dezinficirajte mjesto ugriza nakon uklanjanja krpelja, preko njega zalijepite flaster pa pratite hoćete li primijetiti kakve promjene na koži. U slučaju da se koža zacrveni, odmah se javite liječniku opće prakse,.

Budite strpljivi jer cijeli postupak može trajati i do 10 minuta.

Ako pak zaostane djelić krpelja, u većini slučajeva on će sam izaći. U slučaju iznimno rijetkih lokalnih infekcija na mjestu uboda ili pojave ranih simptoma lajmske bolesti, pomoć prvenstveno treba potražiti kod liječnika primarne zdravstvene zaštite, koji će odlučiti o potrebi daljnjeg upućivanja na pregled specijalistu infektologu.