Kako proizvesti organsku malinu?

Na adresu našeg portala stiglo je pitanje o organskoj proizvodnji maline, odnosno kakva treba da bude parcela za podizanje organskog malinjaka?

Na pitanje odgovara: Munib Prošić dipl.ing.agr.

Organska proizvodnja ima niz pravila kojih se proizvođač mora pridržavati, ovom prilikom ćemo navesti samo neke osnovne uvjete, jer ovo je tema o kojoj se i danas provode istraživanja i naši istaknuti stručnjaci se trude da razviju svijest proizvođača o značaju i mogućnostima organske proizvodnje maline i drugih kultura.

Osnova za bavljenje organskom proizvodnom je da bude razvijena svijest proizvođača. On kad shvati i prihvati činjenicu da je organski proizvođač, nema više korištenja dosadašnjih “preparata” i “fosiranja” maline da dobijemo što više kilograma ploda.

U organskoj proizvodnji provode se stroge kontrole i ispitivanja, tako da neće biti prilike za “manipulacije” ili kako proizvođači kažu, “ma ko će znati, šta sam ja dao malinama”.

Ako prihvatite da budete organski proizvođač, igrajte po pravilima koja vam se nametnu, jer sve manipulacije se otkriju jednostavnim analizama i onda ste u situaciji da snosite posljedice ili još gore da svi drugi kooperanti snose posljedice vaše “greške”.

Kakva bi trebala biti lokacija malinjaka?

Što se tiče lokacije malinjaka dobra su brdska područja, dobro osunčana, sa blagim vjetrovima, redovi se stavljaju u pravcu sjever – jug, da bi ti isti vjetrovi prolazili kroz redove i smanjivali mogućnost nastanka bolesti, samnjuje se nakuplnjanja vlage na listovima koji se brže suše i slično.

Da li su maline osjetljive na višak vode?

Što se tiče vlažnosti zemljišta, potrebno je da je zemljište propusno, da ne dolazi do zadržavanja viška vode , što bi moglo dovesti do truleži korijena maline i slično, o čemu smo već pisali u prethodnim člancima. Potrebno je po potrebi pripremiti drenažne odvode, drenaže, bankove i sve ono što će spriječiti nakupljanje vode,jer bolje je spriječiti nego liječiti.

Treba li vršiti analizu zemljišta?

Analiza zemljišta je neophodna i veoma korisna investicija, s tim da pri ispunjavanju popratne dokumentacije obavezno navedete da ste budući organski proizvođač, da bi agrnom mogao prilagoditi savjete za prehranu baš vama.

Koliko dati stajskog đubriva?

Stajsko đubrivo treba dodavati u granicama normale, znači na osnovu analize dobijete tačne količine koje trebate unijeti u vaše zemljište. Tako da ništa ne radite od oka. Napominjemo da koristite kvalitetan, zgorio stajnjak, koji se odmah zaorava da ne gubi na kvalitetu.

Smeta li blizina divljih malina i kupina?

Bilo bi poželjno ukloniti divlje maline i kupine koje se nalaze u blizini malinjaka iz razloga što  su one potencijalni izvor i prenosnici zaraza i bolesti, kao i štetočina koje mogu napasti vaše maline, zbog toga preporučujemo uklanajjnje istih oko malinjaka.

Kakav sadni materijal da koristimo?

Za podizanje zasad organske proizvodnje moramo koristiti sadni materijal koji je isto proizveden metodama organske proizvodnje. Takve sadnice su u rasadniku organske proizvodnje bile zaštićene od prouzrokovača bolest i štetočina, ali su bila tretirana samo dozvoljenim preparatima u organskoj proizvodnji.

Koja je dobra predkultura?

Dobre predkulture za podizanje malinjaka su DTS ili TDS (Travno djetekinske smjese), ozima strna žita, kupusnjače…

Kako zaštiti malinu bez pesticida?

To je pitanje koje najviše muči naše proizvođače, ali i za to postoji rješenje u organskoj poljoprivredi kojeg se obavezno moramo pridržavati.

O organskom tretiranju malina pišemo narednom prilikom…

Pratite naš portal, vaši klikovi, komentari i pohvale daju nam volju i želju da nastavimo vas besplatno savjetovati”

Vaša urednička ekipa portala pravisavjeti.info

SADRŽAJ PORTALA DOZVOLJENO JE I PREPORUČENO PRENOSITI NA DRUGIM PORTALIMA UZ NAVOĐENJE PORTALA KAO IZVORA I AUTORA TEKSTA.