Kako pripremiti traktor za zimu?

Priprema radnih mašina za zimski period je veoma bitno za održavanje mašina, ovom prilikom govorimo o traktorima. Nakon završene sezone poljoprivrednih radova potrebno je na neki način odužiti se poljoprivrednim mašinama koje su radile tokom ove sezone.

Za portal pravisavjeti.info piše: Munib Prošić dipl.ing.agr.

Potrebno je naglasiti da završetak sezone se još ne nazire, ali o pripremi poljoprivredne tehnike za zimski period treba razmišljati na vrijeme. Razlog za produžetak sezone jesu nepovoljni vremenski uslovi koji poslednjih dana ne idu na ruku poljoprivrednicima, koji u nekim slučajevima nisu ni posijali žitarice koje su planirali jer vrijeme koje je pogodilo BiH nikako ne ide na ruku poljoprivrednicima. Poljoprivredna mehanizacija će još biti u pogonu kod većine poljoprivrednika dok ne završe radove.

Priključne poljoprivredne mašine pred zimu je potrebno detaljno oprati od svih vidova nečistoća, osušiti ih i smjestiti pod krov.

Kvalitetno pripremljena mehanizacija za zimski period ima veliki značaj jer je važno da mehanizacija u proleće, pred početak radova bude ispravna i u dobrom stanju. To se prvenstveno odnosi na traktore.

Akumulator je potrebno skinuti sa traktora napuniti i odložiti, najbolje u neki podrum ili neko drugo toplo mjesto. Preko zime je potrebno izvršiti provjeru nivoa elektrolita i po potrebi izvršiti dopunjavanje akumulatora.

Prije početka mrazeva potrebno je izmjeriti do koje temperature izdržava rashladna tečnost, a da ne dolazi do pojave smrzavanja. „Snagu antifriza će svaki poljoprivredni proizvođač podesiti spram proseka zimske najniže temperature. Ukoliko se u rashladnom sistemu traktora ne nalazi antifriz nego obična voda potrebno ju je prije prvih mrazeva ispustiti. Posebno treba obratiti pažnju da nije ostalo vode u vodenoj pumpi.

Rezervoar goriva je potrebno držati preko zime punim kako bi se sprečilo korodiranje unutrašnjosti. Motorno ulje i filter bi bilo poželjno promjeniti i staviti novi filter pred zimski smještaj. Treba obratiti pažnju i na neke druge faktore pred zimski period. „Ukoliko se traktor tokom zimskog perioda neće pomjerati u dužem periodu s mjesta, a ukoliko postoji mogućnost najbolje ga je podići na klocne tako da gume ne trpe konstantan pritisak na jednom mestu. Ako to nije moguće uraditi onda traktor treba povremeno pomjeriti napred-nazad. Pred zimski smještaj potrebno je izvršiti i podmazivanje svih predviđenih mjesta.

Priključne mašine i transportna sredstava takođe je potrebno detaljno oprati, osušiti i smjestiti pod krov. Na priključnim mašinama za obradu zemljišta u eksploataciji se skida površinski zaštitni sloj na radnim organima. Stoga je na njima, (plužna daska, crtalo, motike i drugo) izvršiti premazivanje tovatnom mašću, uljem ili nanijeti tanki sloj farbe preko navedenih površina.