Image default
Moja kuhinja

Kako praktično pospremiti preostalo ulje nakon kuhanja i prženja?

Mnoge pribjegnu jednostavnim prosipanjem u sudoperu, što nikako nije dobra ideja. Naime, vremenom se masnoće lijepe i nakupljaju na cijevima, zbog čega nastaje začepljenje.

Mnogo je drugih praktičnijih načina da se riješite ostataka ulja, a jedan od njih je da ga dodate u kompost. Naime, ukoliko ste ulje koristili za kuhanje obroka biljnog porijekla, višak ulja možete da prospete u kompost. Ulje će se sa drugim biljnim otpadom razgraditi i tako ćete dati i doprinos očuvanju životne sredine. Ipak, treba voditi računa da se ulje korišćeno za, recimo, prženje mesa nikako ne može pospremiti na ovaj način.

Određene vrste ulja i masti također možete reciklirati i koristiti više puta. Ukoliko koristite neko od ovih nakon što se ulje ohladi procijedite ga kroz gazu i stavite u flašu. Pri sljedećem kuhanju možete ga ponovo iskoristiti. Ipak budite oprezni da to bude samo ona masnoća koja nije štetna po zdravlje ako se zagrijava više puta.

Odlaganje ulja u flašu je također praktičan način da ga se riješite. Ako nakon kuhanja imate višak ulja ostavite ga da se dobro ohladi. Zatim uzmite neku plastičnu flašu koja vam ne treba i polako ulje sipajte u nju. Flašu stavite negdje gdje vam neće smetati i koristite je za odlaganje ulja dok se ne napuni. Potom je dobro zatvorite i odložite u kantu za smeće.

Related posts

Danas pravimo šiš ćevap, uz somun i luk, bolje ne može…

Napravite odlično tijesto za pizzu

Super recept: PALENTA S UMAKOM

Leave a Comment