Image default
Arhiva

Kako poboljšati oplođenost kokošijih jaja?

Poznata na je izreka da je kokošje jaje onoliko dobro kakva je i hranidba te kokoši. Hranjive tvari putuju iz probavnog trakta preko krvotoka u brojna tkiva i u jaje.

       Stoga je hranidba od ključnog značenja za rasplodna, a i za konzumna jaja.

Vitamini imaju veliku ulogu u tome hoće li se iz nekog jajeta izleći pile s dobrim ili osrednjim imunosnim sustavom.

Vitamini izravno utječu na embrionalni razvoj. Različite bjelančevine iz jajeta treba tek aktivirati prije nego li ispune svoju zacrtanu ulogu u izmjeni tvari.

Ključne bjelančevine trebaju aktiviranje vitamina K. To ćemo osigurati bogatom opskrbom zelene hrane.

Mnogi minerali (magnezij, mangan, cink, selen…) izravno utječu na embrionalni razvoj i odlučuju o konstituciji pileta koje će se kasnije izleći iz jajeta.

Ko štedi na prehrani i miri se s nedovoljnom opskrbom minerala, imat će lošu oplodnju, loš embrionalni razvoj i slabu valivost pilića.

Budući da se kuhana kokošja jaja mogu koristiti kao odlična visokokvalitetna hrana za piliće u početnoj fazi razvoja, onda treba optimalno hraniti nesilice, kako bi jaje moglo sadržavati sve što njima treba.

Bogata opskrba nesilica zelenom hranom stvara u jajetu veoma cijenjenu narandžasto-žutu boju žumanjka. Uzrok su sekundarne biljne tvari.

One jačaju embrio u razvoju i daju mu dragocjenu zalihu hrane u obliku žumanjčane vrećice, neposredno pred izlijeganje iz jajeta.

Related posts

Turska književnost danas spada među čitanije nacionalne književnosti u Hrvatskoj!

SAVJETNICI

Vremenski bilten

SAVJETNICI

Konkursi i oglasi za posao

SAVJETNICI

Leave a Comment