Kako ovako vrijeme utiče na poljoprivredu

Nadprosječno toplo vrijeme zadesilo nas je krajem prošle i početkom ove godine. Mnogi građani kažu da dugo nisu svjedočili ovakvom vremenu koje će, ukoliko se nastavi, negativno uticati na voćare. Iz Centra za životnu sredinu iz Banjaluke upozorili su na to da su klimatske promjene tu i sve su očiglednije. Oni upozoravaju da ne možemo i ne smijemo se pravdati činjenicom da su to prirodni ekstremi koji se dešavaju u razdobljima od nekoliko godina.

Dženan Zulum, klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH rekao je da će BiH do kraja sedmice biti pod uticajem tople zračne mase koja u naše krajeve dolazi sa sjevera Afrike i usovljava pretežno oblačno i nadprosječno toplo vrijeme.

“Od srijede na jugu i jugozapadu zemlje moguća je slaba kiša, a u petak ta kiša bi se mogla proširiti i u ostale krajeve naše zemlje. Temperature će se kretati od 3 do 9 u Bosni, a u Hercegovini od 8 do 12 stepeni, a maksimalne temperature u Bosni biće od 9 do 14, a u Hercegovini od 12 do 16 stepeni. Prema sadašnjoj sinoptičkoj slici za dane vikenda doći će do pada temperature zraka, tako da su u tom period u Bosni mogući jutarnji mrazevi, ali neće biti neke velike niske temperature, one će se kretati oko -1”, rekao je za BUKU Dženan Zulum.

On kaže da se od narednog ponedjeljka, od 15 do 22 januara prognozira nestabilno vrijeme, u većem dijelu zemlje biće kiša, dok su snijeg i susnježica mogući u centralnim i zapadnim područjima zemlje, kao i na planinama.

Zulum podsjeća da smo prošle godine u ovom periodu bili izloženi prodoru jedne zaista hladne zračne mase koja je donijela znatno niže temperature od uobičajenih i generalno najniže u zadnjih tridesetak godina. Tada je minimalna temperature izmjerene temperature bile do – 26 stepeni C.

Zulum ipak kaže da ovo toplo vrijeme ipak nije ništa neuobičajeno i da je moguće da zimi bude ovakvih toplih perioda. Toplih perioda bilo je 2007, 2008 i 2013. godine, kada su temperature bile iznad 10 stepeni C.

Vladimir Usorac, predsjednik poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske rekao je da je trenutno vrijeme dobro za neke poslove u poljoprivredi, dok za neke druge poslove nikako nije dobro.

“U stočarstvu situacija je relativno dobra, nisu velike hladnoće i voda se ne ledi, a i lakše je raditi. Međutim, u voćarstvu situacija je potpuno drugačija i već se na nekim voćkama primjećuje da kreće vegetacija i to nije dobro”, rekao je Usorac za BUKU.

On kaže da prošle godine 7. januara na njegovoj farmi zabilježena temperature -27, a isti dan ove godine temperature je bila 5 stepeni C.

Iz Centra za životnu sredinu kažu da su prve posljedice klimatskih promjena najviše osjetile afričke i azijske zemlje, međutim prema analizama koje su rađene, pokazano je da će zemlje Balkana biti izuzetno pogođene ovakvim promjenama.

“Ekstremno niske temperature koje su pogodile Ameriku ovih dana, apokaliptični dani uzrokovani sušom u Jemenu i arapskim zemljama, razorni vjetar u BiH sredinom decembra i visoke temperature ovih dana, jasno pokazuju da su klimatske promjene tu i da priroda bijesno odgovara ljudskim aktivnostima. Podsjećamo, 175 država svijeta potpisalo je Pariški sporazum iz 2015. godine, a među njima nalazi se i Bosna i Hercegovina koja se obavezala učestvovati u ukupnom smanjenju emisija gasova staklene bašte, prvenstveno CO2”, rekli sui z Centra.

Duška Kudra, koordinatorica programa Energija i klimatske promjene rekla je da fosilna industrija definitivno ne može biti dio pravedne tranzicije ukoliko žellimo zadržati porast globalne temperature na 1.5 °C, a vremena je sve manje.

“Ne možemo se pravdati činjenicom kako smo mala zemlja koja nema veliki udio emisija na globalnom nivou, već trebamo raditi na rješavanju problema koje se dešavaju na lokalnom i nacionalnom nivou, zarad zdravlja ljudi, očuvanja ekonomije i poboljšanja kvaliteta života“, izjavila je ona povodim toplog vremena koje je zadesilo naše područje.