Image default
SportZdravlje

Kako ojačati stomak, leđa, noge, ruke i grudi

Zategnuti mišići stomaka, leđa, ruku i nogu su uvjet za besprijekornu tjelesnu formu.

Ujednačen ritam

Pri tome, ključno je da radite vježbe koje angažiraju sve mišićne grupe. Ka cilju do zategnutog tijela bitan je i zdrav jelovnik, koji podrazumijeva sve grupe namirnica, ali u ograničenim količinama. Iako trenirate, ne znači da možete jesti koliko hoćete, već koliko je potrebno. Da biste bili zategnuti kao struna, stručnjaci predlažu univerzalne vježbe za jačanje stomaka, leđa, nogu, ruku i grudi.

Savjet je da ih izvodite u ujednačenom ritmu, što znači da opušteno dišete i ne pravite brze, nagle i “sjeckajuće” pokrete, već da kontrolirate snagu i izdržljivost mišića. Njima ćete na najbolji način ojačati cjelokupnu muskulaturu i stvoriti uvjet i za bavljenje drugim sportovima.

Leđa – Lezite na stomak, istovremeno podižite ruke i trup u visinu i jednu nogu. Spustite se u početni položaj pa ponovite vježbu i suprotnom nogom. Ponovite u tri serije od osam do 10 puta.

Savijene noge

Stomak – Lezite na leđa sa savijenim nogama. U rukama držite traku ili kanap. Podižite gornji dio tijela od podloge i savijene noge istovremeno, a traku provlačite ispod nogu, čime ćete povećati opterećenje, odnosno amplitudu podizanja. Ponovite vježbu u tri serije od osam do 10 puta.

Ruke, grudi i noge

Lezite na stomak i dlanove postavite ispod ramena. Noge savijte u koljenima. Podižite gornji dio tijela snažnim odgurivanjem od podloge. Ponovite osam do 10 puta u tri serije. Iz stojećeg stava, s podignutim rukama u visini ramena, spuštajte se u polučučanj, ali tako da vam koljena ne prelaze vrhove prstiju. Ponovite kao i prethodne vježbe, od osam do 10 puta u tri serije.

Related posts

Džumhur savladao favoriziranog Cicipasa

SAVJETNICI

Uradite test sa hladnom vodom i otkrijte da li imate zdravo srce

SAVJETNICI

IZA EPIDEMIJE STOJE FINANSIJSKI INTERESI: “Na djelu je biološki rat sa ekonomskim ciljevima”

SAVJETNICI

Leave a Comment