Image default
Savjeti

Savjetujemo: Kako odabrati dobar alat za rezidbu voćaka?

Bili mi profesionalni voćari, voćari amateri, vikend voćari ili imali tek jedno stablo za uspješnu brigu o našim stablima, potreban nam je dobar voćarski alat.

Kvalitetan alat nam omogućava da uradimo dobru rezidbu na najlakši i najbrži način. Za izvođenje rezidbe koristimo različite škare, noževe, pile ili testere, motorke. Svaki komad alata koji koristimo treba biti lagan, da ne opterećuje ruku, ne stvara žuljeve, da je prikladnih oblika s ergonomskim ručkama, izrađen od kvalitetnih materijala (najbolje od čelika), da je oštar i da se lako oštri, da je upadljivih boja (lakše ga pronaći kada se odloži u prirodi).

Dobar voćarski alat predstavlja produžetak ruke i omogućuje lak rad.

Održavanje alata
Alat koji se koristi za rezidbu treba održavati. Prije svake rezidbe alat treba dezinficirati. Nakon rezidbe alat je potrebno dobro očistiti i naoštriti. Oštrenje je povezano sa veličinomnasada kojeg orezujemo i brzinom kojom se oštrica tupi. Tup alat za rezanje može oštetiti i zgnječiti drvo – grane koje se režu. Kada se alat dobro održava i kada je dobro naoštren prilikom rezidbe ne oštećuje drvo i rana od reza brže zarasta, nema oštećenja od kukaca i rana ne predstavlja vrata za ulaz uzročnicima bolesti. Sav alat treba čuvati na suhom mjestu.

Dobar voćarski alat predstavlja produžetak ruke i omogućuje lak rad.
Škare su osnovni alat u rezidbi, a mogu se koristiti za rezidbu ruža, ukrasnih grmova, voćnih stabala, vinove loze. Postoje različite škare za različite namjene. Mogu biti namijenjene za rezidbu tanjih ili debljih grančica. Razlikujemo škare sa jednom oštricom i sa dvije oštrice. Za rezanje tanjih grančica, zelenih grančica i grančica koje još nisu potpuno odrvenile i za rezidbu vinove loze najčešće se koriste škare sa jednom oštricom.

Postoje škare sa različitim oblicima reznog tijela: bypass, anvil, ratchet i druge.

Bypass škare su najpopularnije. Imaju konkavnu i konveksnu oštricu, odnosno oštricu u obliku polumjeseca. Jedna oštrica hvata granu dok je druga siječe. Konkavna oštrica je uvijek dolje, a konveksna gore. Rezidbom na ovaj način dobija se čist i ravan rez. Škare trebaju biti dobro naoštrene da mogu odrezati list papira. Rade na principu klasičnih škara. Obično se koriste za rezidbu ruža, vinove loze, grančice koje nisu potpuno odrvenile. Ne koristite ih za sječenje grana iznad naznačene debljine jer ćete ih oštetiti.

Anvil škare rade na principu noža. Traže manji napor prilikom rezanja u odnosu na bypass škare. Koriste se kod rezidbe suhog, mrtvog drveta i kod rezidbe tvrdog drveta. Ukoliko se koriste za rezidbu zelenog, živog i mekog drveta, često dolazi do nagnječenja drveta.

Ratchet škare prave rez u nekoliko faza, koristi se manja sila. Lakše je korištenje, ali rezač se treba naviknuti. Vrlo su slične anvil škarama.

Kuker škare su još jedan model koji je dosta popularan među voćarima. Ove škare imaju dvije oštrice i dobre škare ovog tipa rade potpuno ravan rez, ali su teže od drugih. Često se koriste u rasadničarskoj proizvodnji.

Škare mogu biti i sa rotirajućom drškom. Prednost je što se prilikom rezidbe škare sa rotirajućom drškom prilagođavaju pokretima ruke i na taj način se smanjuje pojava žuljeva.

Uredno oštrite alat i spriječite gnječenje grana
Prilikom kupovine škara za održavanje voćnjaka potrebno ja izabrati škare za voćarstvo. Škare za ruže i vinogradarstvo nisu pogodne za rezidbu voćnih stabala. Za amatere je najbolje da se pri kupovini i izboru škara savjetuju sa poznatim iskusnim voćarima – rezačima. Uvjerite se da izabrane škare dobro rade, da odgovaraju veličini i obliku vaše ruke. Ako ste ljevak, izaberite one sa centralnim hvatanjem kako bi izbjegliopterećenje zglobova.

U većini slučajeva za voćare amatere je dovoljno da imaju neke od ovih alata kako bi se uspješno brinuli o svojim stablima. Profesionalci će se ovisno o zahtjevima rezidbe i pogodnosti škara odlučiti za one s kojima postižu najbolje rezultate, koje ne umaraju ruku i ne stvaraju žuljeve.

Redovno oštrite alat. Samo oštar alat može napraviti ravan rez bez gnječenja drveta i stvaranja velikih rana.
Loopers su škare sa produženim drškama i za rezidbu treba upotrijebiti obje ruke. Zbog produženih drški koriste se za rezanje grana koje su smještene više na stablu ili u unutrašnjosti krošnje na teško dostupnim mjestima. Odlične su za rezidbu vinove loze, malih stabala i grmova. Dugačke ručke omogućuju rezanje bez upotrebe velike snage.

Pored škara sa dvije dugačke drške za rezidbu sa tla se koriste i teleskopske škare.

Testere ili pile su još jedan alat koji je obavezan kod rezidbe debljih grana, mogu biti ručne i sa dugim drškama. Dužina reznih zuba treba da je 5 do 7mm, većinom je dužina reznih zuba od 3 do 4mm. Zubi dobro naoštreni. Kod tupih zuba dolazi do nakupljanja piljevine i blokade testere u grani. Testera sa reznim zubima 1 do 2mm koriste se za rezidbu suhog ili tvrdog drveta. Oštrice ne smiju biti pretanke. Tanke oštrice su podložne pucanju. Ručka treba biti ergonomska i da ne klizi.

I testere mogu imati drške različite dužine, od malih drški do teleskopskih. Oblik oštrice pile može biti ravan ili lučan. Pored škara i pila koristi se voćarski nož za zaglađivanje rana. Nož treba biti izrađen od kvalitetnog materijala.

Za veće voćnjake se koriste električne ili pneumatske škare za brže obavljanje rezidbe i radova u voćnjacima. Pneumatske škare mogu povezane sa platformama koje nose kompresor i rezače.

Da bi vam škare, pile i bilo koji drugi izabrani alat služio dugo potrebno ga je čuvati, ne bacati, držati čistog i suhog. Redovno ga treba oštriti. Samo oštar alat može dati ravan rez bez gnječenja drveta i stvaranja velikih rana.

Related posts

Značaj tretiranja voća i “plavog prskanja”

SAVJETNICI

Zemlja je mjesto našeg rođenja, izvor života i mjesto na koje ćemo se opet vratiti (VIDEO)

Armin Becic

Zašto prskati malinu ureeom?

SAVJETNICI

Leave a Comment