Image default
Zanimljivo

KAKO OČISTITI ZIDOVE UZ POMOĆ FENA?

Čišćenje kupatila od kamenca i prljavštine – radi se o domaćem spreju koji je vrlo jednostavno napraviti. U bočicu se stavi tri četvrtine sirća i jedna četvrtina sredstva za pranje posuđa. Poprska se po pločicama, umivaoniku i kadi te se ostavi nekoliko sati.

– Malo smrdi na sirće, ali djeluje. Ponekad treba poprskati u nekoliko navrata, ako je kupatilo jako prljavo – napisala je jedna domaćica na Redditu.

Neko drugi je predložio ribanje kamenca u kupatilu plastičnom četkom za automobile.

– S tim nema šale, u mom kupatilu je bilo toliko kamenca da sam otišao u prodavnicu i kupio plastičnu četku za poliranje automobila. Pričvrstio sam je na bušilicu i tako očistio pločice. Prvo sam testirao na neupadljivom mjestu da vidim hoće li biti ogrebotina – napisao je.

– Trebalo mi je neko vrijeme, ali uspješno sam očistio kupatilo od naslaga kamenca – dodao je.

Čišćenje mikrotalasne – tu pomaže limun. U činiju stavite pola čaše vode i sok od limuna. Stavite to u mikrotalasnu i uključite je da radi sve dok ne nastane para. Ona će omekšati i najtvrdokornije naslage hrane, čak i u ćoškovima.

Kada nastane para, isključite mikrotalasnu i ne otvarajte vrata nekoliko minuta. Prebrišite je lagano papirnatim ubrusom, sva nečistoća će ostati na papiru.

Čišćenje naslaga masnoće u kuhinji – želite li se riješiti naslaga masnoća na ormarićima koji se nalaze iznad ili pored šporata, u lonac dodajte vode tako da popuni dvije trećine – pa zakuhajte. Potom dodajte jednu kašiku tekućine za pranje posuđa i četvrtinu šoljice soda bikarbone. Odmaknite se jer će se zapjeniti.

Kada se reakcija smiri, ostavite smjesu na laganoj vatri da isparava. Para će omekšati tvrdokorne naslage masnoće i bit će ih lakše ukloniti.

Jedna žena je na Redditu napisala da ona koristi bebi ulje u čišćenju masnih naslaga u kuhinji. Jednostavno protrlja njime naslage. Ova metoda posebno se dobrom pokazala u čišćenju naslaga na pomoćnim dijelovima.

Čišćenje zidova od selotejpa – želite li sa zida ukloniti naslage selotejpa, pomoći će vam fen za kosu. Naime, toplina će lijepak omekšati i bit će ga lakše ukloniti.

Riješite se neugodnih mirisa – želite li da vam dom brzo zamiriše, poslužite se jednostavnim trikom. Na šporet stavite lončić vode, ubacite štapić cimeta i lagano prokuhajte. Divan miris ispunit će svaku prostoriju.

Related posts

Uzgoj đumbira

Savjeti: Grom ubija više ljudi nego zemljotresi i poplave

Kokosovo ulje za lice – kako ga koristiti?

Leave a Comment