Image default
Arhiva

KAKO OČISTITI USB MEMORIJU, SD KARTICU ILI HARD DISK

Ako vaša USB flash memorija, SD kartica ili bilo koji disk ne radi adekvatno onda je “čišćenje” diska i uklanjanje njegove particije jedno od mogućih rješenja. Pokazat ćemo Vam način kako da izbrišete particije koje ne mogu biti izbrisane normalnim alatima, kao što je alat za particioniranje diska ugrađen u Windowsima.

Naglašavamo da će ovaj proces u potpunosti izbrisati cijeli disk koji ste odabrali, bilo USB memorija, SD kartica ili hard disk, tako da trebate biti sigurni da ste prvo napravili sigurnosne kopije važnih datoteka. Također biste trebali biti vrlo oprezni da odredite točan disk, da slučajno ne izbrišete krivi disk.

POKRENITE COMMAND PROMPT KAO ADMINISTRATOR.

Na Windows 10 ili 8.1 možete jednostavno kliknuti desnom tipkom miša na gumb Start (ili pritisnuti Windows tipku + X) i odabrati “Command Prompt (Admin)”.

Na sustavu Windows 7, morat ćete pronaći “Command Prompt” prečac u Start izborniku – možete potražiti “Command Prompt” u pretrazi Start izbornika. Desnom tipkom miša kliknite na Command Prompt prečac i odaberite “Pokreni kao Administrator”.

KORISTITE DISKPART DA OČISTITE DISK

Prije nastavka priključite USB stick memoriju, SD karticu ili bilo koji drugi disk.

Da biste pokrenuli Diskpart alat, upišite “Diskpart” naredbu u Command Prompt prozoru i pritisnite Enter.

Sada upišite “list disk” naredbu u Command Prompt i pritisnite Enter da prepoznate broj diska koji je spojen na vaše računalo.

Na slici ispod, možemo vidjeti da “Disk 0” ima 1863 GB i nakon priključivanja USB sticka pojavljuje se i “Disk 1” koji ima 1935 MB. Znamo da naša USB memorija ima 2 GB. To nam govori da je Disk 1 zapravo USB memorija koja je priključena na računalo, a Disk 0 je unutarnji sustavni disk računala.

Kada saznate broj diska, odaberite disk upisivanjem sljedeće naredbe zamijenivši # brojem željenog diska.

Upozorenje: Budite vrlo oprezni da ste točno unijeli broj diska! Ako unesete krivi broj diska, onda ćete izbrisati sve sa pogrešnog diska.

select disk #

Za potpuno brisanje particija odabranog diska, upišite sljedeću naredbu i pritisnite Enter.

Upozorenje: Ovo će izbrisati sve podatke sa odabranog diska! Budite sigurni da imate sigurnosnu kopiju važnih podataka prije nastavka!

clean

Vidjet ćete “diskpart succeeded in cleaning the disk” ako je sve prošlo kako treba. Postupak je završen.

Nakon toga možete kreirati particiju i formatirati disk kroz Windowsov Disk management, a isto tako možete to napraviti i kroz Diskpart koji smo koristili za brisanje particija. Evo naredbe ako se odlučite sve napraviti u Diskpart-u. Vaćno je da u diskpartu budete na disku koji želite formatirati.

create partition primary

stisnite enter

active

stisnite enter

format fs=fat32 quick

stisnite enter

kad je završilo formatiranje, trebate još dodati slovo pod kojim će biti disk u sistemu, a to radite u Diskpartu sa sljedećom naredbom:

assign letter=G:

stisnite enter

S ovim ste disku dali naziv G i završili kompletan proces.

Related posts

Mobitel kojem su baterije eksplodirale

SAVJETNICI

Hladan tuš za imaoce kredita u švicarskim francima u Sloveniji

SAVJETNICI

Dolazi nam toplije vrijeme, ali s pljuskovima

SAVJETNICI

Leave a Comment