Image default
Agro kutak

Kako napisati pjesmu – SAVJETI

Posao tekstopisca je veoma odgovoran jer često od teksta pjesme zavisi uspjeh hita nekog benda ili izvođača, a nerijetko samo jedan hit bude dovoljan da se pročuje za tog izvođača. Tekstovi su takođe veoma važni jer mogu da izraze emocije na način kako nijedan drugi oblik izražavanja ne može. Tekstovi ne moraju uvijek da budu narativni ili o nečemu konkretnom, tako da ne postoji neko posebno uputstvo kako napisati tekst. Najbitnije je pustiti da ideja dođe spontano, fokusirajući se na melodiju i imajući na umu neke druge uspješne tekstove. Forsiranje na pisanje obično ne vodi nikuda, zato slušajte muziku i čekajte inspiraciju da dođe.

Posao tekstopisca

Kako napisati tekst pjesme? Potrebno je samo početi. Makar jedna riječ je već početak, ostalo će doći. Slobodno pišite varijacije i nemojte bacati one koje ste već napisali. Ostavite svaki da “odleži” jer ćete nakon nekoliko dana imati objektivnije mišljenje. Pišite šta god vam padne na pamet, bilo to nešto kako se trenutno osjećate ili neka stvar iz života koju želite da izrazite. Zavisno od melodije i želje izvođača, odlučite kako će tekst da se rimuje, mada ponekad uopšte i ne mora.  Najtradicionalniji način je da napišete pjesmu od četiri stiha u strofi, nakon čega slijedi refren.

Stih i melodija su najvažniji svakom tekstopiscu, zato insistirajte na melodiji. Kad imate melodiju, lakše je napisati tekst, jer stihovi obično prate melodiju. A kad napišete kostur, lako ćete dodati finese. Svakako nađite neku zgodnu literaturu da se informišete o metrici stiha i vidite šta vam najbolje leži, šta najlakše pišete i šta najbolje zvuči, biće vam lakše, iako i mnogi amateri pišu sasvim pristojne tekstove. Šta god da napišete, probajte da otpjevate sami, da vidite da li pjevaču treba  pauza da udahne na nekom dijelu i da imate bolju sliku o tome kako će tekst da zviuči zajedno sa melodijom. Čitajte šta ste napisali, iznova i iznova, sinuće vam još neka ideja sa vremenom i uvidjećete šta možda treba popravku.

Tekst i foto: tekstovi.ba

Related posts

Analiza zemlje: Zašto bi je trebalo uraditi?

Mr. Evelin Genjac: REZIDBA I UZGOJ LJEŠNJAKA

Misteriozna bolest zahvaća stabla bukve širom SAD-a, moguće širenje i na prostor Evrope

Leave a Comment