Kako nam neven pomaže u bašti?

Ljekovita biljka u narodu poznata kao NEVEN, latinski naziv Calendula officinalis L. Naime, radi se o ukrasnoj biljci, koja je veoma ljekovita i dugo vremena se upotrebljava u alternativnoj medicini.

Za portal www.pravisavjeti.info piše: Munib Prošić dipl.ing.agr.

Biljka neven, može se pronaći u divljini, na njivama, ali i u svakoj bolje opremljenoj poljoprivrednoj apoteci možete pronaći sjeme ove biljke.

Biljku neven sijemo u vrtu ili u vazama na balkonima. Ona ima vretenast korijen, iz njega izrastaju zeljaste, lako lomljive, stabljike visine 50-80 cm. Grane se u gornjoj polovini granaju i imaju svetlo-zelene duguljaste listove. Cvetne glavice prečnika 5-10 cm oblikuju se na vrhu svake stabljike. Plod je nazubljenog spoljnog ruba i srpasto savijen, svetlo do tamnosmeđe boje.

Sjeme zadržava klijavost 5-6 godina, a niče veoma brzo, nakon 4-5 dana od sjetve. Neven vrlo brzo raste, pa prvi cvjetovi mogu da procvjetaju već nakon 40 dana nakon nicanja. Ovi jarko narandžasti cvjetovi ostaju u organskoj bašti cvjetajući sve do jačih mrazeva. Biljke je dobro pomlađivati redovnom berbom cvetova.

Neven je otporna biljka, nije osjetljiva na sušu, ali voli topliju klimu. Mlade biljke nisu osjetljive na proljetne mrazeve pa je sjetvu moguće obaviti što ranije u februaru. Sije se na međuredni razmak 50 cm, na dubinu 3-4 cm.

Neven je veoma važan stanovnik organske bašte, a nalazi svoje mjesto i u profesionalnoj organskoj proizvodnji. Sije se između redova povrtarskih i ukrasnih biljaka radi zaštite od nematoda, grinja, leptira kupusara, vaši, tripsa…u  združenoj setvi zajedno sa krompirom, šargarepom…

Od listova, cvjetova i plodova ove izuzetne biljke pravi se veliki broj zaštitnih sredstava.

Neven se takođe koristi, zaoravanjem biljaka u cvjetu,  kao odlično sredstvo protiv zemljišnih štetočina.

Ukoliko želite da sačuvate ove vesele cvjetne glavice za pravljenje čaja ili ljekovitih preparata, berbu obavljati ručno, najbolje dva puta sedmično. Ubrane cvjetove odmah staviti na sušenje, a osušene cvjetove staviti u natron-kese i skladištiti u suhoj prostoriji.

Fermentisani ekstrakt nevena protiv štetočina i nematoda

Uzeti 1-2 kg nevena u cvjetu, preliti sa 10 l vode i ostaviti da fermentiše. Nakon završetka procesa, tečnost procjediti i razrjediti u odnosu 1:10.

Prskati zemljište između redova povrća i radi povećane otpornosti, boljeg zdravstvenog stanja biljaka i đubrenja ostalog bilja.

Vaš komentar?