Kako najlakše razmnožavati maline?

Za razmnožavanje malina korjenova reznica treba da ima bar jedan pupoljak, a bolje je ako sadrži 2 do 3 pupoljka. Korjenove reznice treba da imaju dosta žila, s prečnikom od 2 do 4 mm.
Za portal www.pravisavjeti.info piše: M.T.
Crna i purpurna malina razmnožavaju se ožiljavanjem vrhova izdanaka, kao i kupina bez bodlji. U toku vegetacije vrh izdanka se savije, stavlja u jamicu i pokriva slojem zemlje koja treba da je rastresita i vlažna. PoslIJe mJesec dana na zatrpanom dIJelu izdanka razviju se žile i do jeseni izdanak se dobro ožili.
Izdanci se otkopavaju, vade i koriste se za sađenje. Ne treba obavljati u rodnim zasadima malina, već u posebno zasnovanim malinjacima koji su namjenjeni samo za razmnožavanje izdanaka.
U rodnim zasadima praktično je nemoguće očuvati čistu sortu, jer neobrani plodovi otpadaju, sjeme maline klija, pa se u rodnom zasadu mogu naći i spontani sijanci, a posebno što postoji mogućnost širenja bolesti štetočine, a naročito virusnih oboljenja.
Za proizvodnju izdanaka, u posebnim malinjacima, treba obezbjediti ove uslove: identičnost sorte i da nije zaražena bolestima i štetočinama.
Zemljište za podizanje posebnih malinjaka-matičnjaka u kome se stvaraju sadnice (izdanci) maline treba da je rastresito, plodno i umjereno vlažno. Matičnjak treba da je udaljen od proizvodnih zasada malina i podjeljen na blokove.
Jedna sorta se sadi u jednom bloku, a između blokova je rastojanje najmanje 6 m. U bloku se malina sadi na rastojanju od 60 cm u redu i na 2-3 m između redova, što zavisi od bujnosti sorte i mehanizacije.
Posađene izdanke maline treba skratiti na 2-3 dobro razvijena pupoljka. U ovakvom zasadu ne dozvoliti izbijanje rodnih grančica i uništavati cvjetne pupoljke i cvjetove.
Matičnjak maline može uz normalnu njegu da se koristi za proizvodnju izdanaka u toku 3 do 4 godine. Proizvodnja po hektaru kreće se od 100.000 do 500.000 sadnica godišnje. Može biti veoma unosno razmnožavati malinu, jer ovaj posao donosi visok prihod.
Za portal www.pravisavjeti.info piše: M.T.