Image default
Arhiva

Kako je kahva povezana sa glavoboljom?

Djelovanje kofeina na glavobolju je još uvijek kontraverzno. Neki smatraju da kofein može da ukloni glavobolju, dok se drugi trude dokazati suprotno. Kahva, odnosno kofein ne djeluje na sve ljude jednako. U tome će se složiti svi naučnici, i stručnjaci iz oblasti alternativne medicine. Mi ćemo pokušati objasniti vezu između glavobolje i kofeina.
I dok neki misle da kofein može da olakša glavobolju, drugi pak smatraju da je kofein izaziva. Jedna šolja jake kahve može ukloniti glavobolju, a dokazano je da takav spoj snažno djeluje protiv bolova, te je glavni sastojak mnogih lijekova za suzbijanje bolova.

Ipak, kontraverzni učinak postoji, i još uvijek nije do kraja razjašnjen.

Protivnici kofeina čvrsto vjeruju, a imaju i dokaze, da će baš kofein izazvati glavobolju. Ako često imate glavobolje, kojima ne znate uzrok, svakako možete posumnjati na kofein.

Na koji način djeluje kofein u našem tijelu?
Kofein može privremeno da olakša glavobolju tako što će suziti proširene krvne žile. Kada njegovo djelovanje prođe, krvne žile koje su bile sužene se još više prošire, i na taj način dolazi do još jače glavobolje. Nije još dokazano da će redovno konzumiranje kave dovesti do glavobolje, no realno je za pomisliti da kofein može imati negativni utjecaj u tom kontekstu.

Mnoge kahvopije misle da im ona pruža brzu pomoć kod glavobolje, ne pomišljajući da je kahva može izazvati. Važno je znati da kahva nije dobar lijek za glavobolju. U slučaju da se pojave bolovi, nemojte koristiti kahvu kao lijek.

Baš zbog kontraverznog učinka, kahvu kao lijek izbjegavajte. Isto tako, ne trebate se odreći umjerenog konzumiranja kahve, jer nije dokazano ni da će vam štetiti.

Teško je zapravo dati odgovor – koliko kahve možemo popiti tijekom dana. Kao i u svemu, i ovdje treba biti umjeren. Mnogi popiju i po 5- 10 šolja na dan, što je svakako previše, no 2-3 kahve dnevno neće ostaviti negativne posljedice po ljudski organizam. Naravno, uz pretpostavku da osoba već nema nekih zdravstvenih problema koje bi kava mogla da pogorša.

Kod osjetljivih osoba, tek jedna šolja kahve može izazvati glavobolju, dok kod drugih nema takvo djelovanje. Ne znači da svi ljudi koji često imaju glavobolje treba da prestanu da piju kahvu i napitke koji sadrže kofein. Međutim, oni koji su skloni glavobolji, a osjetljivi su na kofein, mogu sebi pomoći na način da izdvoje konzumiranje namirnica sa kofeinom.

Šta je kofeinska kriza?
Osobe koje su se naviknule na kofein, teško započinju dan bez jutarnje kahve. Kasnije, kroz dan u svoj organizam unose dodatne doze kofeina svakom novom šoljicom kahve. Glavobolje koje se pojave uslijed nedostatka kofeina nisu rijetke i ne pogađaju samo teške kahvopije, nego i osobe koje popiju tek jednu ili dvije šoljice dnevno. Logično je da će kofeinsku krizu jače osjetiti pravi kahvoljupci, no glavobolja koja se pojavi kao nedostatak kofeina, pogodit će i one koji popiju tek dvije do tri šoljice kahve dnevno. Takva pojava glavobolje direktno je povezana sa nedostatkom kofeina, i obično pogađa one koji popiju svega jednu ili dvije šoljice kave na dan, ili pak tri gazirana pića koja sadrže kofein.

Kofein usporava mentalni razvoj kod tinejdžera

Mnoge osobe koje se odluče prestati konzumirati kahvu ili ostanu bez svoje uobičajene dnevne doze kofeina osjećaju glavobolju, često veoma jaku. Neki su je opisivali kao najžešću koju su imali u životu. Mnogi osjećaju da u toj situaciji ne mogu normalno da funkcioniraju i osjećaju se bolesno. Uslijed nedostatka kofeina ne javlja se samo glavobolja, već i druge tegobe kao što su umor, blaga depresija, bol u mišićima, stanje slično gripoznom, mučnina i povraćanje.

Jutarnje glavobolje zbog nedostatka kofeina
Važno je znati da osoba može imati glavobolje zbog nedostatka kofeina, a da toga nije ni svjesna. Takve glavobolje mogu biti gotovo stalne kod osoba koje često piju kahvu. To su glavobolje sa kojima se čovjek budi, a posljedica su nedostatka kofeina tijekom noći. Prva jutarnja kahva nadoknađuje kofein i glavobolja prestaje. Već i sami zaključujete – to je začarani krug koji traži sve više takvih doza. Glavobolje nakon operacije nisu uvijek posljedica anestezije. Kod nekih je to posljedica nedostatka kofeina za vrijeme i nakon operacije. Ima osoba koje glavobolja više muči vikendom i praznikom jer tada piju manje kahve.

Pušači i kofein
Pušačima treba više kofeina da bi osjetili njegov efekt. To je posljedica bržeg trošenja kofeina iz krvi kod pušača u odnosu na nepušače. To znači da osoba koja prestane da puši treba da smanji kavu. U protivnom može imati smetnje zbog prevelike količine kofeina u krvi. Ovisno od osobe do osobe, to može biti anksioznost, lupanje srca ili nesanica.

Odvikavanje od kofeina
Ako teško podnosite nedostatke kofeina i želite da prestanete sa njegovim korištenjem, učinite to postupno. Pokušajte da postupno smanjujete količinu dnevnih kahva, kroz deset dana. To možete učiniti smanjenjem jedne po jedne šoljice kahve na dan. Još je lakše ako dio obične kahve zamijenite kahvom bez kofeina. Vremenom povećavate dio kahve bez kofeina na račun obične.

Vaš portal www.pravisavjeti.info

Related posts

Novi eksperiment: Kako napraviti električnu olovku za metal (VIDEO)

SAVJETNICI

Kukuruz zbog vlakana pogoduje probavi

SAVJETNICI

Poslovno – turistički Aerodrom Bihać je u potrazi za investitorom koji je zainteresiran za zajedničko ulaganje (javno-privatno partnerstvo)

SAVJETNICI

Leave a Comment