Image default
Arhiva

Kako izabrati sigurnu šifru?

Odabir dobre šifre nikada nije bio važniji nego danas kada se iza kombinacija slova, znakova i brojki skriva velika količina privatnih informacija.

Odabir kvalitetne šifre je uvijek aktualna tema u računalnom svijetu, a mnogi korisnici previše često zaboravljaju principe po kojima bi trebali kreirati važne šifre.
Počnimo sa savjetima za čuvanje postojeće šifre.

Nikada, ali baš nikada nemojte nekome otkriti svoju šifru, ma tko ta osoba bila. Čak ni pouzdane osobe poput brata, sestre ili supruge neće čuvati tu šifru kao vi. Administrator sustava na kojem koristite šifru je također nikada ne mora znati. On je može promijeniti bez da je zna ako mu je nužno steći kontrolu nad vašim podacima.

Osim toga, nemojte zapisivati lozinku, kreirajte lozinku koju možete zapamtiti, te nipošto nemojte nikome slati lozinku elektroničkom porukom.

Prilikom odabira kvalitetne šifre prvo ćemo navesti ono što se ne bi smjelo raditi. Ne bi trebalo koristiti riječi iz rječnika, osobna imena, korisničko ime, pravo ime korisnika, imena osoba bliskih korisniku. Razlog tome je što će hakeri koji pokušavaju probiti lozinke prvo provjeriti šifre koristeći rječnike, zatim iskušati osobna imena. Iz istog razloga bi se trebalo suzdržati i od korištenja tih istih riječi s prvim velikim slovom ili s brojem na početku ili na kraju riječi.

Sad smo došli i do smjernica za kreiranje šifre. Ona mora biti duga barem šest znakova i trebala bi sadržavati slova, brojeve i znakove. Nasumični odabir svega pomalo napravit će odličnu šifru, ali kao takvu će je malo tko zapamtiti i onda prekršiti pravilo o nepisanju šifre. Dobro je onda poslužiti se trikovima poput izbacivanja samoglasnika iz riječi, pa takvu riječ koja nije zapisana u nijednom rječniku prekinuti nekim nasumičnim znakom i brojem te se okoristiti velikim i malim slovima, kao na primjer at$mbL.

Valja također imati na umu da nisu sve šifre jednako važne. Predlažemo da koristite nekoliko šifri; neku jednostavniju za registraciju na raznorazne forume i druge manje bitne web servise, te nekoliko bolje zaštićenih za važne servise kao što su PayPal, eBay, ili bilo što drugo gdje se barata novcem, brojevima kreditnih kartica ili važnim osobnim te poslovnim informacijama.

www.pravisavjeti.info

Related posts

Znate li da hlor sa drugim hemikalijama može biti smrtonosan

MERAK JE ĆUTI ŽUBOR NERETVE I IMATI VESLO VIŠKA NA NERETVI

Hoće li Bihać napokon dobiti aerodrom?

Leave a Comment