Image default
Arhiva

Kako iskoristiti ljusku od jaja protiv štetočina u bašti?

Danas je “in” prozvoditi organsku hranu u svojoj bašti ili makar nastojati da ta proizvodnja bude što bliže tom pojmu. Problem za sve proizvođače nastaje kad štetnici krenu u akciju, bilo da se radi o puževima, biljnim ušima ili nekom drugom. U ovom tekstu donosimo Vam alternativu za komercijalne insekticide koje inače možete pronaći u ponudi.

Za portal www.pravisavjeti.info piše: Munib Prošić dipl. ing. agr.

Štetočine u baštama, vrtovima ili u vazama cvijeća nanose velike štete i sav trud nestane za dan ili dva kad su oni u akciji, zbog toga moramo se boriti protiv njih na sve moguće načine.

Ako ste jedan od onih što kažu ne želim hemiju u bašti, onda je ovo baš pravi tekst – članak za vas.

Jedna od opcija za ovaj problem je ljuska od kokošjih jaja. Možda se sad pitate kakve veze jaja imaju s insektima i biljkama. Ali imaju.

Ljuska od jaja je između ostalog bogata kalcijem, pa se može dodavati kao ishrana biljkama usljed nedostatkva kalcija, ali i kao insekticid.

Pokušajte, nemožete ništa izgubiti!

Nakon upotrebe jaja u kuhinji ostavite sve ljuske od jaja na jednom mjestu, stavite ispod papir ili karton. Ostavite ljuske nekoliko dana da se suše.

Kad imate dovoljno suhe ljuske za vaš eksperiment, sameljite ljusku u fini prah, bilo da to uradite vršeći pritisak tučkom, flašom ili koristeći mlin za kahvu. Bitno je postići da se ljuska pretvori u prah.

Nakon mljevenja, stavite prah u posudu i nakon toga spreman je za upotrebu.  Preporučujemo da tretman vršite tek kad vidite štetočine na i oko biljaka, jer najbolji efekat je kad se posipa direktno po štetočinama.

Istina je, prah ih neće odmah ubiti, ali će djelovati tako na njih da će u što kraćem roku nastojati da napuste vašu baštu ili vrt.

Prah možete koristiti i preventivno, te kao hranjivo za biljku.

Ako problem prave puževi, da ne kupujete razne “pužomore”, dovoljno je da pospete pripremljeni prah oko biljke, što će djelovati kao repelnt na njih.

Napominjemo da ukoliko padne kiša, ponovite obavezno postupak odmah po prestanku kiše. Sav prah koji nismo iskoristili, ostaviti ga na suhom mjestu, zatvorenog u kutiji.

Mislim da više nećete bacati ljuske od jaja u smeće?

Pozivamo Vas da nam pišete, komentarišite, postavljajte pitanja i obaveno SHARE tekst na društvenim mrežama, da se i drugi ako Bog da okoriste.

Vaš portal www.pravisavjeti.info

Related posts

Poslove ne smijemo dijeliti na muške i ženske

Sanska Ilidža moderno banjsko lječilište za sve generacije

Veliki požar progutao Hametovu pijacu u Tuzli

Leave a Comment