Image default
Arhiva

Kako djecu naučiti važnosti i vrijednostima dove i njenog učenja

Svima nam je poznato da Allah, s.w.t., dove prima naročito u stanju čistoće srca, a čija srca su čišća od malih dječijih srca?! <3

Jedan od najljepših načina da od malih nogu podučavamo djecu osloncu na Gospodara i obraćanju samo Njemu za sve potrebe, jeste – dova. Djecu ne možemo podučavati razumjevanju pojedinih ajeta kroz tefsire prilagođene odraslim, ali je to vrlo lahko uraditi na onaj način koji je njima blizak i jasan. Pa tako npr. jedan od ajeta koji podsjeća i podstiće na učenje dove, koji i mi odrasli trebamo da imamo na umu u svakom trenu i svakoj potrebi i situaciji, glasi:

„A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na Pravome putu. (El-Bekare,186.)

Trebamo svaki trenutak koristiti za učenje. Nekada će vas dijete upitati za neku svoju potrebu ili želju (npr. skupocijena igračka), koju vi u datom trenutku niste u mogućnosti ispunit. Upravo to su ti slatki trenuci kada ih učimo da nismo mi ti koji će uvijek moći ispuniti sve što im treba, ali da je zato, ako je to dobro za njih, Allah, s.w.t., njihov i naš Gospodar, uvijek tu. On će zaista omogućiti da oni dobiju i tu igračku, samo, ako čvrsto budu vjerovali da je On Svemogući i ako Mu se dovom budu obraćali. Probajte, iznenadit ćete se i vi, kada neko odjedanput vašem djetetu pokloni (bez znanja o njegovoj želji) upravo tu igraču za koju je dovio. Obavezno, odmah u datom trenutku, podsjetite dijete na to i kako je Allah, s.w.t., uslišao njegovu dovu, te kako je tako kadar ispuniti i svaku drugu njegovu životnu potrebu ma kako ona velika bila. Naravno, pričajte o tome kako je lijepo doviti i za materijalne stvari, ali da je mnogo bitnije da se sjećamo i jedni drugih, naročito onih koje znamo da su u potrebi i teškim okolnostima, da i njima Allah, s.w.t., pomogne i podari ono što je potrebno.

Pored toga bitno je pripremiti dijete na činjenicu, da nekada Allah, s.w.t., neće primiti neku dovu jer On zna kad, šta i zašto je nešto dobro ili nije za sve nas. Pa možete navesti neki vaš primjer, koji bi bio blizak njima, kada niste dobili nešto što ste jako željeli, ali ste nakon izvjesnog vremena spoznali Allahovu, s.w.t., milost u uskraćivanju željenog i kako vam je On dao samo još bolje od toga. U prvi mah, možda nam se i ne dopada uvijek šta dobijem, ali kada istinski vjerujemo Allahu, s.w.t., On nam vremenom da i odgovore zašto je nekada moralo baš sve da bude drugačije od onoga što smo mi zamislili.

Kao i u svemu, ne zaboravite da djeca prije svega uče imitacijom, pa će naravno i kad je dova u pitanju gledati vas kako se vi nosite u određenim situacijama i kako koristite dovu. Ako se nekad nađete u teškom stanju i neko vam čini nepravdu, pa dignete ruke Svom Gospodaru, sa dovom da olakša vama i da se smiluje toj osobi; vidjećete i njih, ako ih kad naružite, a možda i niste u pravu, već ste imali jako težak dan, isprljeni i umorni, pa u nedostatku strpljenja burno ste reagovali, a oni dižu ruke i dove Allah da vam se smiluje.

Nemojte se iznaditi kada vremenom njihove dove dobiju obrise mudrosti. Pa se tako desi da, ako nekad nisu poslušni, vi kažete da će im biti ukraćen slatkiš ili odlazak u igraonicu, a oni dove da vi zaboravite na vašu izjavu i to vam u nekoj prilici i kažu (jer oni su iskreni i čista srca, mi smo ti koji ih oblikuju svojim primjerom i realnim granicama koje im postavljamo). U ovakvim slučajevima otvaraju se vrata da im objasnite da Allah, s.w.t., nije nepravedan i da neće uslišati dove od onih koji ne slušaju roditelje (naročito kada su neke bitne stvari u pitanju). Tom prilikom objasnite koju važnost Allahu, s.w.t., daje poslušnosti prema roditeljima i koja nagrada slijedi za one koji to budu radili.

Pustite maštu na volju i pustite ih da sanjaju, nemojte im reći da nešto nije moguće, sa Allahom, s.w.t., sve je moguće. Pa tako i odlazak u džunglu, kako bi vidjeli majmune u njihovim pravim staništima, kao što je to dovio dječak čije su slatke ručice na slici ispod. Ono što je zanimljivo jeste da su mu se već neke od ovih dova primile, a čekajte onda slike iz Afrike 😀 a prije toga iz Mekke i Medine ako Bog da.

Allah, s.w.t, je dovu učinio ibadetom, ne samo da će nam tako ispuniti naše potrebe nego će nas i nagraditi što se Njemu obraćamo. Naš Gospodar je naredio da mu se obraćamo dovom, ali trebamo znati i to da  je oštro osudio postupak onoga koji to ne radi, te to nazvao ohološću prema Gospodaru i zaprijetio kaznom: „Oni koji iz oholosti neće da Me mole – ući će, sigurno, u Džehenem poniženi.“ (Gafir, 60)

Gospodar poželi i da čuje robove Svoje kako Ga u dovama dozivaju (za pomoć), pa nekada zato dobijemo i neka iskušenja. Dova je najjače i najljepše oružje vjernika, sa kojom nema brige, jer poslije dove slijedi samo oslonac na Allah, s.w.t., da će On dati ono što je dobro za Njegovog roba na dunjaluku i ahiretu.

Pričajte o dovi, učite dove zajedno, podučite ih kako je Poslanik, a.s., u određenim okolnostima i svakodnevnim poslovima uvijek učio iste dove. Mi kao njegovi sljedbenici isto trebamo da ih učimo, kako bi očuvali njegov sunnet i radili ono i kako je ono radio, i time postali bolji muslimani, bolji ljudi, bolja djeca, bolji roditelji, jednostavno bolji u bilo kojoj ulozi koju nam je dodjelio naš Gospodar na dunjaluku.

Pričajte im o trenucima u kojima se dove ne odbijaju. Usadite u njihova srca ljubav prema tim trenucima i osjećaj bitnosti i naviku da ne propuštaju iste. I ne brinite, ako sami nemate razvijenu naviku ili ste je zapostavili, pa zajedno sve ide lakše. Podstičite svoju djecu na dobro i njih učite da vas podstiču i da vas opomenu, ako primjete da u nečemu griješite, a to nešto se tiče Allaha, s.w.t., i Njegove lijepe vjere – koja je jasna i čista od svega lošeg.

Ovaj mjesec Albabi je u znaku DOVE. Čitaćete objave o njenoj bitnosti, ispravnom učenju, vremenima u kojima se ne odbija i mnogo toga što će vam biti dobar podsjetnik za ugodne i plodonosne razgovore sa vašim najljepšim i najdragocjenijim dunjalučkim biserima – djecom.

Pisaćemo detaljnije o nekim dovama iz Albabi setova sa dovama, što će, nadamo se, pomoći i podstaći i vas i vašu djecu u njihovom svakodnevnom učenju.

Ako još nemate svoje setove sa dovama, tu je kao i uvijek vaš Albabi tim i možete nam se obratiti u privatnoj poruci za narudžbu.

Svaki Albabi set naljepnica sa dovama sadrži osam lijepo ilustrovanih naljepnica. Dove su napisane na arapskom jeziku sa transkripcijom te prijevodom na bosanski jezik. Prvi set sadrži dove koje se uče pri ulasku i izlasku iz kuće, prije i poslije spavanja, prije i poslije jela, pri ulasku i izlasku iz toaleta.

Drugi set sadrži dove koje se uče pri oblačenju nove odjeće, odlaganju odjeće, ogledanju u ogledalo, zatim dove za Allahovu ljubav, korisno znanje, roditelje i olakšanje tuge i brige, te dovu nakon abdesta.

albabi.com

Related posts

Ferrarijev novi bolid dolazi 22. februara

Arsenal ratuje sa Juventusom za Kolašinca

Dijaspora pokazuje da se može uspjeti i u Bosni

Leave a Comment