Kako dijete odviknuti od pelena

Svako dijete s vremenom uspješno prođe kroz proces odvikavanja od pelena, a ako ste vi jedan od roditelja koje to tek čeka, ne brinite jer ćete uz malo strpljenja uspješno proći kroz taj proces. Naravno mogu se pojaviti i određene poteškoće za vrijeme odvikavanja, ali uz samo par trikova sve će proći brže i bolje.

Odvikavanje od pelena je veliki korak u životu djeteta i to je važno da roditelji imaju na umu te su upravo roditelji ti koji trebaju odrediti je li dijete spremno na taj veliki korak.
Jedan od najvažnijih pokazatelja da je dijete spremno je suha pelena duže vrijeme, ali meni osobno to nije bio pokazatelj već mi je dijete samo davalo do znanja da zna kada obavlja malu a kada veliku nuždu i počela ga je smetati puna pelena.

Koji god pokazatelj vama bio, trebate imati na umu da je odvikavanje od pelena individualan proces te da je većina djece spremno na taj korak oko druge godine.
Koliko će samo odvikavanje trajati je potpuno individualno jer se neka djeca odviknu nakon tjedan dana, a neka djeca se odviknu nakon mjesec dana.

Ono što je važno je da roditelji budu uporni i strpljivi. Odvikavanje je poželjno provoditi u vrijeme ljetnih mjeseci jer tada dijete ima manje odjeće, a preporučuje se i da u tom razdoblju roditelju budu na godišnjem odmoru kako bi se u potpunosti mogli posvetiti djetetu.

Budite dosljedni i nemojte popuštati jer ako vratite dijete u pelenu samo ćete ga zbuniti.

Naše iskustvo je izgledalo tako da sam čak par mjeseci prije ljetovanja počela s pričom odvikavanja od pelena. Na početku je bila uključena u priče za laku noć, a onda smo s vremenom i tijekom dana razgovarali o obavljanju nužde u wc-u.

Tutu smo izbacili jer za tutu nije htio niti čuti. Kako se ljeto približavalo svaki dan sam kroz igru i priču spominjala da ćemo kada dođemo na more pelene baciti u smeće i tako je i bilo.

Odmah nakon prvog kupanja u moru i tuširanja nismo vratili pelenu nego smo obukli gaćice. I to je moj dvogodišnjak napravio uz osmijeh na licu.

U prvih tjedan dana za svaku obavljanu malu nuždu u wc-u je dobio bombon, a za obavljanje velike nužde je dobio čokoladicu koju najviše voli.

Nismo stavljali pelene niti za spavanje jer ja osobno smatram da ih to samo zbunjuje, jednom kad ih skinete onda ih odmah skinite do kraja. Meni se oba puta kod mojih sinova to pokazalo kao dobra odluka.

I tako smo se riješili pelena zauvijek. Bilo je tu i tamo puteva kada mu je pobjeglo, ali ništa strašno. Noćnih mokrenja nije bilo, a čak se već drugu noć probudio i tražio da ide piškiti u wc.

Ja sam sve u svemu jako zadovoljna kako je to kod nas teklo i svakome preporučujem da odvikavanje od pelena obavi na naš isproban način jer smatram da nećete pogriješiti.

Ono što je važno je da budete dosljedni, odlučni, puno razgovarate s djetetom i budete oduševljeni kada počne nuždu obavljati u wc-u. Mi smo skakali, smijali se i bodrili dijete svako malo, a to im sigurno puno znači.

Svakako pogledajte i kratak videu na temu odvikavanja od pelena koji smo snimili. Sretno!