Image default
Arhiva

Kako da zaštitim ruže prije jače zime?

Na E-mail adresu portala [email protected] došlo je još jedno zanimljivo pitanje.

Ovaj put našu čitateljku zanima kako da zaštiti svoje ruže od zimskih hladnoća prije jače zime, jer nije stigla da ih zaštiti ranije?

Za portal pravisavjeti.info odgovara: Munib Prošić dipl.ing.agr.

Poštovana gospođo,

kao prvo, želimo Vam se zahvaliti na povjerenju koje ste nam ukazali, da vam naša urednička ekipa portala pravisavjeti.info pomogne oko vaše dileme.

Uzimajući u obzir da niste naveli o kojim ružama se radi, općenito vam napominjemo da ako imate ČAJEVKE ili MJESEČARKE obavezno radite mjere koje ćemo navesti.

Ali ako imate ruže PUZAVICE ili PENJAČICE, onda se nemorate previše brinuti, jer su one mnogo otpornije i podnose lakše sve što im zima donese.

Naime, već  u jesen ste trebali zagrnuti svoje ruže sa zemljom, tako im napraviti toplotni izolator i zaštiti ih od zimskih minusa i mrazeva. Napravite humku, visine oko 25 cm, to je onoliko sitne zemlje kojliko možete nagrnuti s dvije ili tri motike.

Možda se pitate ali ja ne mogu cijelu biljku zaštiti?

Baš tako vi ne možete biljku zaštiti do vrha, ali je možete i trebate zaštiti u dijelu malo iznad zemlje, jer gornji dio će uslijed niskih temperatura biti vjerovatno ošteće, ali u proljeće vi ćete taj dio ionako makazama ukloniti, samim tim ste spasili biljku u korijenu i onom dijelu koji će se naredne godine obnoviti!

Kod nas ima jedna narodna izreka, bolje spriječiti nego liječiti!

Uzimajući u obzir da zbog nekih razloga vi to niste stigli odraditi u jesenskom periodu, još nije kasno, uradite navedene mjere i pomozite svojim ružama da prezime!

Za portal pravisavjeti.info odgovorio: Munib Prošić dipl.ing.agr.

NAPOMINJEMO DA JE DOZVOLJENO PREUZIMANJE SADRŽAJA SA PORTALA PRAVISAVJETI.INFO UZ OBAVEZNO NAVOĐENJE PORTALA KAO IZVORA TESKTA I AUTORA TEKSTA!

 

Related posts

I pšenica ode za male pare

SAVJETNICI

Ovo uradite slučaju akutnog proljeva

SAVJETNICI

Stare mudrosti

SAVJETNICI

Leave a Comment