Image default
PC worldTehnologija

Kako da vaš Windows 7 besplatno nadogradite na Windows 10

Iako je kompanija uklonila posebne ponude sa svog sajta, i dalje aktivira licence za Windows 10 ljudima koji žele nadograditi svoje Windows 7 ili Windows 8.1 sisteme, piše Verge.

Podsjećamo, Microsoft je od danas prestao pružati tehničku podršku za Windows 7 kako bi se mogao posvetiti novijim tehnologijama. Stoga stručnjaci apeluju na korisnike Windowsa 7 da nadograde svoje operativne sisteme.Prije svega, potrebno je osigurati da vaš kompjuter može podržati minimum zahtjeva za Windows 10.

Najvažnije je zapamtiti da bi nadogradnja sa sistema Windows 7 na Windows 10 mogla obrisati vaše postavke i aplikacije. Postoji opcija za čuvanje datoteka i ličnih podataka, ali zbog razlika između Windows 10 i Windows 7 sistema, nije moguće zadržati sve postojeće aplikacije.

Obavezno analizirajte koje aplikacije redovno koristite da biste ih lako dobili tako što ćete ponovo preuzeti instalacijske programe. Windows 8.1 također se može nadograditi na isti način, ali bez potrebe za brisanjem aplikacija i postavki.

Evo kako možete preći sa Windowsa 7 na Windows 10:

– Izradite sigurnosnu kopiju svih važnih dokumenata, aplikacija i podataka s vašeg računara;
– Pređite na Microsoftovu stranicu za preuzimanje Windowsa 10
– U dijelu “Kreirajte instalacijski medij Windows 10” odaberite “Preuzmi alat odmah” i pokrenite aplikaciju
– Na upit Microsofta odaberite “Nadogradite ovaj računar sada”

Foto: The Verge

Foto: The Verge

Nakon ovih koraka Microsoft će vas upitati da li želite sačuvati vaše lične dokumente ili poonovo pokrenuti računar. Zapamtite da ukoliko odaberete bilo koju od ovih opcija, i dalje će sve vaše aplikacije i postavke biti izbrisane.

Kada završite sa nadogradnjom, trebali biste dobiti digitalnu licencu za Windows 10 koju možete pronaći u podešavanjima (Update & Security > Activation).

Related posts

Imamo li pravo na privatnost ako je se i sami svakodnevno svjesno odričemo?

Kako je nastao www. (World Wide Web)

Mladi bh. inovator pokreće proizvodnju robotske ruke

Leave a Comment