Image default
Arhiva

Kako da vam dom izgleda luksuzno?

Želite da i vaš dom izgleda poput onih fotografija koje ste vidjeli u novinama za uređenje doma i preko kojih (pa, recimo) slinite? Naravno da želite!

Problem je, međutim, što se vaš budžet ne slaže sa dizajnerskim aspiracijama. Ipak, često uopšte nije potrebno trošiti basnoslovne sume novca da bi dom izgledao luksuzno već samo treba odvojiti vrijeme i željeti organizovati stvari na način da su prijatne oku. Takođe, treba se odlučiti i na male, jeftine, promjene koje imaju veliki uticaj. Drugim riječima, treba biti lukav.

Donosimo par trikova koje možete iskorisiti, a ukoliko vam je cilj da vaš dom dobije iluziju luksuza.

Eliminišite nered. Ništa ne govori “ovaj dom ne vrijedi mnogo” poput razbacanih stvari, hrpa knjiga i drugih stvari koje treba baciti ili skladištiti pravilno. Ne, niko ne kaže da treba da pobacate sve, ali jednostavno, ako se riješite stvari koje se ne poklapaju sa vašim ličnim stilom to je prvi korak koji će vam pomoći da od svog, prosječnog, doma stvorite izuzetan.

Prođite kroz sve prostorije. Donesite neke teške odluke. Možda volite tu vazu koju ste naslijedili, ali da li se ona u potpunosti uklapa u ostatak prostorije? Možda je vrijeme da je pohranite u ostavu ili da u jednoj prostoriji izložite sve dekorativne detalje koje ste naslijedili.

Uhvatite se u koštac sa stvarima koje se gomilaju – počevši od igračaka (ako imate djecu) preko obuće koja se gomila pored vrata pa sve do pošte na stolu. U najmanju ruku, kreirajte prostor u kojem će vaše stvari “živjeti” na organizovan način, a jedan od njih su i pletene kutije (kao na slici iznad).
Eliminišite prljavštinu. Sigurno nemate vremena da dubinski čistite kuću jednom sedmično, ali generalno, dubinsko čišćenje dva do četiri puta godišnje jednostavan je način da vaša kuća izgleda luksuznije. Na kraju krajeva, veoma rijetko ćete vidjeti vilu koja ima prljave fuge.

Posebnu pažnju obratite na ona mjesta za koja znate da se prljavština na njima može nagomilati. Primjera radi: pločice u kupatilu veoma brzo se prljaju, ali ih je veoma lako i očistiti. Postupak je veoma jednostavan i ne košta puno.
Dodajte ili reorganizujte rasvjetu. Dizajneri koriste rasvjetu kako bi definisali prostor i odvojili prostorije te na taj način od malog prostora prave veliki.

Razmislite o dnevnom boravku – gdje biste mogli imati kutak za čitanje, u kojem dijelu biste mogli postaviti fotelje i krevet, a gdje televizor najbolje “leži”? Vizuelno napravite razliku u prostoru koristeći različite vrste rasvjete: stonu lampu postavite pored udobnog naslonjača za čitanje, a svijećnjake pored ili iza kreveta.

Takođe, izbjegavajte korištenje plafonske rasvjete te koristite bočnu. Preporuka dizajnera je da je bočna rasvjeta najbolja, jer nije napadna, a pomaže vam da vizuelno prostoriju učinite raskošnijom i luksuznijom.

Krečenje. Ne postoji jednostavniji način da od starog doma napravite novi kao što to možete uraditi mijenjanjem boje zidova odnosno krečenjem. I, to ne mora uvijek biti samo bijela boja – napravićete veoma veliku promjenu ukoliko se ohrabrite da u vaš dom unesete neku novu boju.

Takođe, odlična je ideja i da na jedan zid zalijepite tapetu. Ona će dodatno obogatiti vaš životni prostor. I, ne zaboravite da nije potrebno samo zidove osvježiti – ne zaboravite na vrata i prozore (naravno, njih nećete farbati toliko često koliko ćete mijenjati boju zidova).
Posvetite pažnju detaljima. Željeli biste da promijenite izgled vašeg doma, ali niste baš sigurni na koji način? Imajte na umu da su detalji veoma “moćni”. Vaze, ramovi i drugi ukrasni detalji mogu vam pomoći da od sasvim obične prostorije napravite spektakularnu.

Ramove sa fotografijama ne morate kačiti na zidove – možete ih, jednostavno, prisloniti. Vaze možete grupisati i izložiti na stočiću. Postoji tako mnogo načina na koje vam ukrasni detalji mogu pomoći da stvorite iluziju luksuznog doma.

Pa, zašto to i ne iskoristiti?

Related posts

„Cazinski sajam 2017“.

Vremenski bilten

Kako upaliti automobil bez “guranja” s konopcem?

Leave a Comment